Två veteraner tar plats i VM-trupp

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Mattias Andersson den andra skrällen bland reserverna

Foto: Bildbyrån
Mattias Andersson och Jonas Källman.

Jonas Källman tackade nej till VM i januari.

Men Sportbladet kan avslöja att veteranen finns med som reserv i den trupp som lämnas in i dag.

– Det har skapats möjligheten att ställa frågan, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

En annan veteran kan också kallas in till VM: Mattias Andersson.

Flera av handbollslandslagets veteraner och största stjärnor tackade för sig i Blågult efter OS, som Kim Andersson, Tobias Karlsson och Mattias Andersson.

Då valde Jonas Källman att lite överraskande göra comeback efter att stått över OS. Källman utsågs till lagkapten av nye förbundskaptenen Kristján Andrésson och var med när Sverige rivstartade EM-kvalet i november med två raka segrar.

Men kort därefter meddelade 35-åringen att han tackar nej till VM i Frankrike i januari eftersom familjen väntar tillökning strax före VM.

”Vill inte ta bort möjligheten”

Källman fanns därför inte med i den 18-mannatrupp till VM som Andrésson presenterade i torsdags. En trupp som ska bantas till 16 före avfärden till Paris.

Men Sportbladet kan nu avslöja att i den bruttotrupp på 28 spelare som måste lämnas in i dag till det internationella förbundet (IHF) finns Källmans namn överraskande med.

Skulle man få några skador inför eller under VM – eller man vill plocka bort en spelare av någon annan anledning – kan bara spelare i den här bruttotruppen komma i fråga. Den slutgiltiga 16-mannatruppen skrivs inte in förrän kvällen före VM-premiären och fram till dess kan Andrésson i praktiken skifta hur han vill bland de totalt 28 spelarna, oavsett skador.

Andrésson om Källmans plats i bruttotruppen.

– Det här är bara ”utifall utifall att...”. Jag har haft en dialog med Jonas. Skulle vi få skador och det funkar för familjen så har det nu skapats en möjlighet att ställa frågan. Jag vill inte ta bort den möjligheten med tanke på den erfarenheten han har.

Andersson aktuell vid skador

Ytterligare en vänstersexa, Hampus Wanne, finns med i bruttotruppen. Men det är inte så att Wanne är förstavalet av reserverna på positionen utan det kan bero på vem av vänstersexorna som skadas, Jerry Tollbring (mer lik Wanne i spelstilen) eller Emil Frend Öfors (mer lik Källman).

– Det kan också värderas olika på grund av tidpunkten. Det är inte alls säkert att Källman kan komma loss även om behovet skulle uppstå.

Inför förra VM tackade Mattias Zachrisson nej på grund av just tillökning i familjen men flögs sedan in när Kim Andersson blev skadad.

Mattias Andersson är ett annat namn som överraskar?

– Han har sagt skulle det vara skador så ställer han upp. Han är bara aktuell ifall vi har två skador på de tre vi tagit ut i 18-mannatruppen. Det är inte så att han kommer in om någon av de andra inte lyckas utan det beror bara på skador, säger Andrésson.

Men den ene av de tre målvakterna i 18-mannatruppen (som ska bli två innan man åker till VM), Andreas Palicka, är ett osäkert kort till VM då han opererade menisken för en månad sedan och börjar träna igen först denna vecka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM