Handbolls-EM 2016 (Damer)

Så ska Sverige få fram fler världsspelare

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Sverige är ute ur EM och halkar efter världstoppen både på herr- och damsidan.

Sportbladet kan nu avslöja att svensk handboll tar ett stort krafttag för att få fram fler spelare i världsklass.

– Det här måste leda till att vi kommer upp i toppen, säger ”Tjolle” Ström, ansvarig för förbundets spelarutbildning.

Sverige föll också mot Frankrike och är därmed ute ur EM trots att det återstår en match i mellanrundan.

Förbundets uttalade mål är att ha landslag i världsklass. I sin Vision 2017 har man haft en vision/ett mål om att ta minst en medalj i de äldre U-mästerskapen, minst en medalj i OS 2016 och ett guld i dam-EM 2016 (samt en medalj i herr-VM 2017).

Landslagen har inte varit i närheten av de här målen under 2016 och sedan Bengan Boys-epoken tog slut 2002 har Sverige bara lyckats ta tre medaljer på sammanlagt 36 seniormästerskap.

Tar krafttag

Men nu tar förbundet ett krafttag för att få fram fler toppspelare både på dam- och herrsidan.

Hela spelarutbildningen från 2008 har skrivits om och sjösätts på senvåren 2017. Det handlar alltså om vad man ska lägga fokus på i talangutvecklingen från 14 år upp till man är 19, på distriktsnivå, handbollsgymnasierna, rikslägren och ungdomslandslagen.

Hela 23 av Sveriges främsta tränare – från internationella toppnamn som Ljubomir Vranjes och Mia Hermansson-Högdahl till klubbtränare som Tomas Axnér, ex-förbundskaptener som Staffan Olsson och Tomas Ryde samt dagens förbundskaptener i a- och u-landslagen – har varit bollplank.

– Det har lett till ett antal rekommendationer, som att vi ska behålla spelare i systemet så länge det bara går, integrera spelarutbildningen med tränarskolan, gymnasierna och distrikten och, framför allt, lägga mycket mer fokus på den individuella utvecklingen, säger Per-Olov ”Tjolle” Ström, ordförande i spelarutbildningskommittén.

”En jävla kunskap”

– Vi tar inte bort det kollektiva samarbetet, som fortfarande är viktigt i svensk handboll, men vi kommer att lägga mycket mer tyngdpunkt på vad individen ska göra.

Ha vi halkat efter i den individuella utvecklingen av spelare?

– Det ska du egentligen fråga de här 23 tränarna om, men deras rekommendation är vi måste utveckla individen mer. Och de sitter ju på en jävla kunskap.

Målet är att få fram fler internationella toppspelare och därmed landslag i världsklass. – Ja, jag vill sticka ut hakan och säga att det här måste leda till att vi kommer upp i toppen. Sen får ju någon ta ansvar för det där uppe, säger Ström och syftar på seniorlandslagen.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Handbolls-EM 2016 (Damer)

Damlandslaget i handboll

Handbolls-EM (Damer)

Handboll