Rädslan: ”Har en son att tänka på”

SPORTBLADET

Alshammar: ”Svårt att inte påverkas”

Samtliga svenska simmare som är uttagna till OS åker till Rio.

Men Therese Alshammar, 38, erkänner att hon känner rädsla för zikavirus och terrorhot.

– Självklart. Jag har en son också, det adderar till tankarna om hur allting kommer vara där nere, säger hon till Sportbladet.

Foto: Alshammar gör sitt sjätte OS

Flera idrottsstjärnor har dragit sig ur OS i Rio.

Exempelvis avstår golfens fyra bäst rankade spelare mästerskapet på grund av rädsla för zikavirus och andra hälsorisker.

– Det här var förmodligen det svåraste beslutet jag tagit i mitt liv, men jag sätter mig egen hälsa i första hand, sa exempelvis världstrean Jordan Spieth förra veckan.

”Ska var noggrann”

Ingen svensk simmare har dragit sig ur.

Men Therese Alshammar, 38, som nu gör sitt sjätte (!) OS, erkänner att hon känner en viss oro.

Både för zikavirus och för terrorhot.

– Självklart. Det är svårt att inte påverkas av alla skriverier. Samtidigt får vi helt enkelt lita på informationen och det ansvar värdnationen har. Jag tror de kommer göra allt för att få OS så säkert och trevligt som möjligt. Man får släppa det där lite grann och åka dit med full tillit.

Har du alltid varit säker på att åka?

– Nej, jag har ju en son också, så det adderar till tankarna om hur allting kommer vara där nere. Vi kommer göra allt vi kan för att vara så noggranna som möjligt med hygien, mat och så vidare. Allt man kan påverka själv får man göra på bästa sätt. Sen hoppas vi att inget händer, säger Alshammar.

”Litar på läkarna”

Sarah Sjöström, Sveriges kanske största guldhopp i Rio-OS, är inne på samma spår.

– Jag försöker fokusera på själva tävlingen och hoppas att allting kommer vara säkert när man väl är på plats. Jag litar på våra läkare. De löser allt sånt där, så fokuserar vi på att tävla, säger hon.

Hur är formen?

– Den känns bra. SM gick jättebra så jag ser verkligen fram emot att tävla igen. Jag hoppas att formtoppen kommer sitta bra!

ARTIKELN HANDLAR OM