Svenska rallyt räddat: "Magiskt"

avAnna Andersson, Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Svenska Rallyts framtid har varit hotad efter ännu ett snöfattigt år.

Men nu kan rally-Sverige andas ut.

– Känns helt magiskt, säger Svenska Rallyts vd Glenn Olsson.

Svenska rallyt har kantats av rubriker om snöbrist, inställda etapper och en överhängade fara att rallyt ska tappa sin VM-status.

– Detta är en ödestävling, sa föraren Fredrik Åhlin inför årets upplaga.

– Försvinner rallyt försvinner nog sporten.

"Var mer döda än levande”

Men efter att Sebastian Ogier precis krönts som segrare kunde Svenska rallyts vd Glenn Olsson komma med glädjebud till svenska rallyfans. Ett nytt treårsavtal är tecknat med WRC-organisationen.

- För en vecka sen var vi mer döda än levande och hade svårt att se någon framtid alls i sikte. Nu har vi återigen genomfört ett fantastiskt event och att kunna berätta idag att vi äntligen är överens om ett nytt treårsavtal känns helt magiskt, säger han.

– När vi fick problem med vädret kände jag att det int evar någon idé att ta snacket på torsdags när vi träffades. Sedan hade vi ett långt möte på fredagen, vi träffades på lördagen och igen på lördagskvällen. Till slut kände jag att vi hade kommit ikapp och förbi alla svårigheter och vi fick till ett avtal. Det känns otroligt skönt.

I tisdags sa du till mig att ni måste hitta mer pengar. Hur har ni gjort det?

– Vi önskade en stege av promotorn, där det inte är en chockhöjning direkt utan en höjning från år till år som vi båda kan leva med. Det har vi hittat nu, sedan har vi naturligtbvis massor av pekpinnar som vi måste uppfylla till sommaren med bland annat boende och sedan kunna garantera ett snösökert rally såklart.

Det gick inte i år. Hur ska ni kunna göra det framöver?

- Det får vi arbeta på. I år hade inte bara vi utan också stora delar av Europa problem med de sydliga vindarna, när vinden vände fick vi kylan direkt. Normalt sett är vecka sex den mest snösäkra i vår region.

Kan det bli aktuellt att flytta rallyt ännu längre norr ut i Sverige?

– Varje år har vi en plan som vi presenterar för FIA, teamen och promotorn. De måste godkänna den och nu får vi ta in feedback på hur årets tävling har skötts  där vi har haft Karlstad som bas. Vi får utvärdera det och se om vi ska lägga någonting på en annan plats, men de detaljerna är vi inte klara med än.

Vill vinna

Även förarna är glada över att rallyt finns kvar i Värmland framöver.

– Fasen vad bra, det är suveränt, säger föraren Pontus Tidemand.

– Det var riktigt bra förhållanden i år, det är världsklass på sträckorna och arrangemanget är ett av de bästa i hela VM-serien. Det är folkligt och mycket publik i skogen. Svenska rallyt är årets höjdpunkt.

Tidemand var elva i rallyt sammanlagt och tvåa i sin VM-klass WRC2 i år, men drömmen är att köra hem ett ännu bättre resultat framöver.

– Jag vill vinna rallyt totalt. Det är min stora dröm, vinna i WRC-klassen, säger svensken.

– Jag hoppas att kunna komma in i WRC inom något år och sedan vinna Svenska Rallyt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

WRC

Motorsport

Rally