Hargin berättar om sorgen efter olyckan

SPORTBLADET

Pratar om sorgen efter hustrun Matilda Rapaport: ”Har velat prata – det har hjälpt mig”

Foto: Mattias Hargin och Matilda Rapaport.

I somras omkom friåkaren Matilda Rapaport, 30, i en lavinolycka i Chile.

Nu berättar slalomåkaren Mattias Hargin för första gången om sorgen efter att ha förlorat sin fru.

– Jag fick ett telefonsamtal och förstod inte vad som hade hänt, säger han till SVT Sport.

Det var under en reklaminspelning i Chile som friåkaren Matilda Rapaport drogs med av en lavin. Efter att ha begravts under snön hamnade hon i koma och avled senare till följd av komplikationer orsakade av syrebrist.

30-åriga Rapaport hade varit tillsammans med slalomåkaren Mattias Hargin i över tio år, och i april i år gifte de sig.

”Bättre på att dela känslor”

Nu berättar Hargin för SVT Sport om sorgen efter sin frus död.

– Jag har inte varit rädd för att prata om Matilda. Jag har velat prata mycket om Matilda med alla, och det tycker jag har hjälpt mig väldigt. Och jag tycker att jag har blivit bättre på att dela känslor med de som är runt omkring mig, vilket jag kanske innan inte har varit särskilt bra på. Och det har gjort att det känns som att jag har tagit mig en ganska bra bit på vägen.

Den alpina landslagsåkaren berättar att det har varit en kamp att gå vidare från olyckan – men att han har stärkts av en känsla av skyldighet gentemot Matilda.

– Matilda tycket att jag var väldigt stark, inte tog saker för komplicerat och var bra på att se framåt. Det har lyft mig och gjort mig starkare. Det är något jag känner att jag vill leva upp till för hennes skull. Det tycker jag har gått ganska bra även om det har varit jättejobbigt.

Besökte olycksplatsen

För att bearbeta känslorna var det viktigt för Mattias Hargin att resa ner till Chile och platsen där lavinolyckan ägde rum.

– Det var ganska skönt att jag ganska snabbt tog mig till Chile och var på plats. Där började man processa och förstå mycket bättre än när man var på andra sidan världen, fick ett telefonsamtal och inte förstod vad som hade hänt.

Hargin berättar också att han till en början hade tankar på att han inte ville åka skidor alls.

– Men ju längre tiden gått så har jag insett hur mycket skidåkningen betyder för mig. Jag insåg att jag måste ha roligt och då är skidåkningen en av de bästa saker jag kan göra.

Mattias Hargin är nu tillbaka med sina kamrater i landslaget och befinner sig på läger i schweiziska Saas-Fee.

ARTIKELN HANDLAR OM