”Båda två är genier”

Publicerad:

SPORTBLADET

Hyllas inför slutspurten: ”Omöjligt att räkna bort någon”

1 av 3

Det skiljer mer än 30 poäng och Lewis Hamilton kan inte vinna titeln av egen kraft.

Ändå är det långtifrån klart.

Så tajt är kampen om VM-titeln i formel 1.

Under inledningen av säsongen hade Nico Rosberg greppet, sedan kom Lewis Hamilton tillbaka och hade ledningen i VM inför sommarlovet – men därefter är det Rosberg som har tagit kommandot igen och när fyra deltävlingar återstår har han 33 poängs ledning och om han är tvåa bakom Hamilton i varje lopp vinner han sin första VM-titel.

Men VM är betydligt mer komplicerat än så:

– Båda förarna är genier på sina sätt, säger Pascal Wehrlein till Motorsportmagazin.

”Otroligt roligt”

Han är F1-förare hos Manor, men också testförare hos Mercedes vilket gör att han tillbringar mycket tid tillsammans med de två VM-kombatanterna.

– Det är omöjligt att räkna bort någon av dem. Just när man tänker att ”han fixar det, han har ett sådant flyt” så kommer den andra tillbaka med full kraft, säger Wehrlein.

– Det är otroligt roligt att följa deras duell på nära håll.

I helgen kör serien i USA, i Austin Texas, och där har Lewis Hamilton ett övertag. Även om han aldrig har stått på pole position på Circuit of the Americas har han tagit tre segrar, den 2015 då han också säkrade VM-titeln.

Rosberg har däremot haft pole position två gånger, men aldrig vunnit ett lopp. Förra året avgjorde Hamilton kampen redan i den första kurvan.

”Kommer alltid igen”

– Min teamkollega heter fortfarande Lewis Hamilton, varnar Nico Rosberg.

– Jag har känt honom så länge att jag vet att han återhämtar sig från alla bakslag. Han kommer alltid tillbaka med full fokus och den vetskapen känns inte speciellt uppmuntrande.

Andra mästare att hylla och hålla koll på 2016

1) Mattias Ekström

Han är Sveriges första världsmästare i rallycross. Svensken som kombinerat VM med DTM säkrade titeln när han gick i mål som femma i helgens deltävling. Han har tidigare vunnit den tyska serien DTM och Race of Champions. Efter legendarerna Björn Waldegård och Stig Blomqvist är han Sveriges tredje världsmästare inom bilsporten.

2) Marc Marquez, MotoGP

Ingen hade trott att den 23-årige spanjoren skulle säkra sin tredje VM-titel när tre lopp återstod av säsongen. Det trodde han inte själv heller. Men när först legendaren Valentino Rossi kanade av banan och sedan den regerande mästaren Jorge Lorenzo gjorde ett liknande misstag var saken klar.

2) Sebastien Ogier, WRC

Fransmannen och hans kollega Julien Ingrassia har dominerat VM de senaste säsongerna och efter fem segrar (varav tre i de tre senaste deltävlingarna) säkrade de också VM-titeln för fjärde gången. Två deltävlingar återstår av säsongen.

4) Greg Hankock, Speedway

Den 46-årige veteranen från USA har tre VM-titlar, den första vann han för 19 år sedan. Allt talar för att han tar sin fjärde titel när årets säsong avslutas i Australien i dag.

5) Lance Stroll, Formel 3

17-åringen Från Kanada vann EM i formel 3, han är testförare för Williams F1 nästa år kommer han att ha en plats i racingens kungaklass. Hans pappa Lawrence är en av de stora sponsorerna till det tidigare mästarteamet och det sägs nu att huvudsponsorn Martini vara väntar på att Stroll ska fylla 18 den 29 oktober. Tillverkaren av de alkoholhaltiga dryckerna vill inte presentera en förare som inte är myndig...

– Lance ska köra F1 2017, det kan ni trycka, svart på vitt, säger pappa Stroll till Journal de Montreal.

6) José Maria Lopez, WTCC

I år tog han sin tredje VM-titel i WTCC nu har han också bytt serie till Formel E. Han ska kombinera de båda serierna säsongen ut och sedan blir det full koncentration på VM för elbilar.

7) Tim Gaijser, Motocross

Slovenen vann klassen MX2 2015 och debuterade i år i tyngre MXGP. Efter att ha vunnit sju deltävlingar vann han även den klassen och petade ner stjärnor som den åttafaldige världsmästaren Toni Cairoli och fjolårets mästare Romain Febvre.

8) Albin Elowson, enduro

Tillsammans med Mikael Persson och Jesper Börjesson vann han juniorklassen i Six Days, lag-VM. Det var 22 år sedan Sverige vann en VM-titel i grenen. Om en vecka kör han klassikern Gotland Grand National. Där möter han bland annat den tidigare VM-medaljören Joakim Ljunggren.

9) Joel Eriksson, Formel 3

18-åringen från Skåne var bästa nykomling i EM. Den titeln gav honom en miljon kronor, vilket är ett viktigt startkapital inför nästa säsong. Eriksson satsar mot F1 och för att nå dit räcker det som bekant inte med talang, det krävs rätt resultat och rätt sponsorer.

Publicerad: