OS-guldvinnare snabbast i Lausanne

Foto: TT
SPORTBLADET

Fyra dagar efter OS-avslutningen var friidrottarna inte riktigt på topp när det var dags för Diamond League-galan i Lausanne på torsdagskvällen.

Men jamaicanskan Elaine Thompson, trefaldig medaljör i Rio de Janeiro, imponerade på 100 meter.

Jamaicanskan Elaine Thompson, som liksom landsmannen Usain Bolt vann OS-guld på både 100 och 200 meter i Rio de Janeiro men som till skillnad från Bolt fick nöja sig med silver i stafetten 4 x 100 meter, var överlägsen i Lausanne och vann på 10,78. Det var visserligen sju hundradelar sämre än segertiden i Rio – men hela 33 hundradelar bättre än kvällens tvåa, amerikanskan Jenna Prandini.

Det blev jamaicanskt i topp även i herrarnas 100-meterslopp genom Asafa Powell, som vann på 9,96.

OS-silvermedaljören Mutaz Essa Barshim, Qatar, tog hem herrarnas höjdhopp med ett hopp över 2,35 meter, en höjd som han klarade i tredje försöket.

Kendra Harrison, USA, satte världsrekord på 100 meter häck (12,20) två veckor före OS, men var inte med i OS eftersom hon tidigare under säsongen misslyckats i de amerikanska OS-uttagningarna.

I Lausanne var hon återigen överlägsen när hon vann på 12,42 sekunder, 29 hundradelar före landsmaninnan Dawn Harper-Nelson.

Johan Rogestedt var galans enda svenska deltagare och sprang på den i friidrott ovanliga sträckan 1 000 meter, samma distans som han satte svenskt rekord på för en dryg månad sedan. Rogestedt blev nia på 2.17,88, 21 hundradelar från det svenska rekordet, men över fyra sekunder långsammare än segraren Ayanleh Souleiman, Djibouti.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Usain Bolt