Slaget om Stockholm

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

AIK och Djurgården slåss om att bli bäst

Foto: Bildbyrån
AIK:s Olivier Ilunga och Djurgårdens Mannos Nakos.

Djurgården och AIK har bara funnits en säsong.

Nu ska klubbarna ta steget upp i basketligan – och slåss om att bli bäst i Stockholm.

– Det är det viktigaste av allt, säger Mannos Nakos.

Våren 2015 startade AIK en basketsektion. Bara några månader senare hakade Djurgården på. Båda lagen värvade meriterade spelare och seglade igenom division 2.

AIK vann alla 25 matcher och för Djurgården blev det bara två förluster i just derbyna mot rivalen.

Inför säsongen i basketettan har Djurgården spetsat laget ytterligare med ligaspelare som Mannos Nakos och Brandon Barton. AIK i sin tur har kvar stommen med tidigare ligaspelarna Olivier Ilunga och Serkan och Erkan Inan.

– Om vi får ihop det och spelar bra är det inget lag som kan slå oss. Jag tycker att vi har ett blandat lag mycket unga killar, men även många äldre rutinerade, säger Nakos som kom till Djurgården från Uppsala inför den här säsongen.

”Ska vinna varje match”

Frågar man AIK låter det ungefär likadant.

– Vi är laget som folk vill slå och folk kommer att vara extra taggade när de möter oss, men ett skadefritt AIK ska i mina ögon vinna varje match, säger Erkan Inan.

Eftersom det inte finns något Stockholmslag i basketligan herr är det inte bara en ligaplats som står på spel – att vara bäst i Stockholm väger minst lika tungt.

– Som jag har förstått det på mina lagkamrater är det det viktigaste av allt. Vi vill slå AIK, säger Nakos.

– Vi är AIK och det enda AIK strävar efter är att vinna och vara bäst. Vi vill inte bara vara bäst i Stockholm, vi vill vara bäst i Sverige, säger Inan.

”Förväntar mig att vi går upp”

I basketettan finns åtta Stockholmslag den här säsongen, men det är Djurgården och AIK som väntas ta de två ligaplatserna. De fyra främsta lagen från basketettan norra och södra går vidare till superettan som avgörs efter nyår.

De två bästa lagen där har chansen att kvalificera sig för ligan. Både AIK och Djurgården är övertygat om att de kommer att ta sig dit.

– Om det är målet? Hur kan det inte vara målet? Vi vann alla matcher förra året och det (ligan) är det enda vi snackar om. Det är tufft, men vi ska dit, säger Inan.

– Jag förväntar mig att vi ska gå upp i ligan. Det är målet att hamna i toppen och gå upp, säger Nakos.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket