Dominerar sin sport – vid 15 års ålder

Tog tredje raka segern i X-games

Hon är en sponsormagnet, har 110 000 följare på Instagram och vann X-games för tredje gången i rad.

Chloe Kim är snowboardåkaren som brädar allt motstånd.

Vid 15 års ålder.

Arvodet till de levande reklampelarna var bevisligen större än vinsten från försäljningen av streetkläder, så i september 2014 beslutade Nike att avsluta satsningen på snowboardsporten.

Ett Twitter-inlägg som publicerades den 12 januari i år berättade att sportjätten tänkt om.

”Exalterad över att vara en del av Nikes team”.

Det var, förstås, Chloe Kim som skrev. Hennes Burton-bräda och övriga utrustning har förvandlats till kommersiella klotterplank. GoPro, Oakley, Monster, Bose, Target... Alla vill synas med 15-åringen och det finns en förklaring till det.

Stoppad av åldersgränsen

Chloe Kim är inget underbarn, snarare ett fenomen. Om det inte varit för åldersgränsen hade hon varit given i USA:s trupp till OS i Sotji 2014. Det, att Kim inte fick åka till Ryssland, var en av förklaringarna till att landsmaninnan Kaitlyn Farrington vann guldet i halfpipe.

Redan säsongen 2013–2014 visade Chloe Kim att hon var en av världens absolut bästa kvinnliga snowboardåkare. Det var då hon slog igenom och bland annat blev tvåa i superpipe i X-games i Aspen. Den enda som lyckades besegra 13-åringen var Kelly Clark, legendaren som bland annat har tre OS-medaljer på meritlistan. Farrington, den blivande OS-mästarinnan, fick nöja sig med tredjeplatsen.

Puttade ner idolen från tronen

Sedan dess har Chloe Kim inte bara puttat ner Clark från drottningtronen. Vid 15 års ålder har hon slitit autografpennan ur handen på sin egen idol.

Chloe tävlar hon i en klass för sig själv och är så dominant att experterna vill se henne utmana männen.

2015 återvände hon till Aspen och vann X-games. Hon försvarade titeln i år och åkte veckan därpå till Park City, där hon, som första kvinna, satte två 1080's och belönades med maxpoängen 100.

En stor del av februari har hon tillbringat i Norge, där hon på nytt har fått alla konkurrenter att framstå som amatörer.

Hon vann guld i både slopestyle och halfpipe under ungdoms-OS i Lillehammer och visade på nytt vem som är nummer ett genom att vinna damernas superpipe under X-games i Oslo.

Rekordhög poäng

Chloe Kim föll på rumpan i sitt första åk, men reste sig och satte perfekta hopp i den andra omgången. Hon belönades med 96.33 poäng och redan då insåg alla att tävlingen var avgjord.

Den enda som kunde utmana Chloe Kim var, just det, Chloe Kim. Alltså gjorde hon det och slog i slutomgången till med en serie trick som gav 98.00, den högsta poäng som någonsin har delats ut i X-games.

Hon når, både bildligt och bokstavligt, höjder som ingen annan är i närheten av.

– Det här är stort. Det var det här åket jag ville genomföra, och jag är så exalterad över att lyckas med det, säger Chloe Kim till ESPN.

Hon har nu vunnit X-games tre gånger i följd, vilket ingen annan snowboardåkare har lyckats med tidigare.

– Det är otroligt. Jag förstår inte. Det här är helt galet, säger huvudpersonen.

Började som fyraåring

Chloe Kim var fyra år första gången hon ställde sig på en snowboard, och två år senare började hon tävla.  Hennes far, Jong Jin Kim, trodde sig se en talang och körde henne varje helg från hemmet i La Palma, Kalifornien, till Mountain High Resort. På kvällarna, när det inte fanns lika mycket tid, skjutsades hon till en skateboardpark i närliggande Orange.

– Min pappa drog mig definitivt in i det här. Jag tyckte verkligen inte om det i början. Förmodligen för att jag var fyra år och det var kallt ute, berättar Chloe Kim i en intervju med Sports Illustrated.

I dag är hon den största stjärnan i sin sport, och resan till toppen har gått fort. Inte ens det nationella skid- och snowboardförbundet har hängt med i svängarna.

På USSA:s hemsida står att läsa: ”Chloe Kim is the future of womens snowboarding.”

Bevisligen är den redan här, framtiden.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN