Förarnas kritik mot nya regeln

Uppdaterad 2016-03-17 | Publicerad 2016-03-16

Oroade för att fansen inte ska hänga med

Det blir ett nytt F1-kval på lördag.

Mot förarnas vilja:

– Det känns som om man försöker laga något som inte är trasigt, säger Marcus Ericsson.

Svensken är långt ifrån den enda föraren som ogillar det nya kvalsystem som kommer att användas från och med premiären i Australien den kommande helgen. Kvalet avgörs precis som tidigare i tre omgångar. Den första omgången startar utslagningen efter sju av 16 minuter. Var 90 sekund måste den förare som har den långsammaste varvtiden lämna kvalet och 15 förare går vidare till nästa omgång.

I Q2 används samma system, men bara åtta förare går vidare till Q3. I den sista omgången lämnar också den långsammaste föraren var 90:e sekund och tillslut kämpar två man om pole position.

– Rent spontant så känns det lite krångligt, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

– Jag tycker att det kval som vi nu har haft under flera år har fungerat bra. Det har varit dramatiskt för fansen framför TV:n, för fansen på banan, för teamen och förarna. Vid varje segment när tiden har rullat ner så har det varit dramatik. Jag tycker att det känns lite som om man försöker att laga någonting som inte är trasigt. Jag hade föredragit om vi hade haft kvar det kvalsystem som vi har haft de senaste säsongerna.

Onödigt

Den dubble världsmästaren Fernando Alonso skakar också på huvudet åt det nya kvalet.

– Jag anser att det är helt onödigt att ändra det. F1 är svårt att förstå som det är eftersom sporten är så komplex. Kvalet var alltid någonting som var enkelt att förstå och just det har vi nu ändrat på, vi får se om folk vänjer sig vid det, säger den dubble världsmästaren från McLaren-Honda till motorsporttotal.

– Vi kommer att kunna räkna ut en perfekt strategi för kvalet, för oss förare ändras nästan ingenting egentligen. Vi sätter vårt varv när man förväntar sig det, men det lär vara svårt att förstå det från början. Det kommer att krävas ett par lopp innan alla förstår det.

Farfar förstår inte

Det anser också Toro Rossos Carlos Sainz.

– När min farfar sitter framför TV:n och ser F1 förstår han ingenting längre, säger spanjoren vars pappa vunnit VM-titlar i rally.

– Det är för komplicerat. Jag förstår att man vill göra lördagen mer spännande, men jag är rätt för att det blir för svårt att förklara det för fansen.

Säsongens första F1-kval avgörs på lördag klockan 07.00.

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.