Hon är vårt nya OS-kvalvapen

SPORTBLADET

”Blir ett helt annat spel – hon sätter andra i läge”

Foto: Nathalie Hagman.

ASTRACHAN. Hon har fått ­spela på kanten i alla år i landslaget.

Nu är Nathalie Hagman Sveriges nya OS-kvalvapen – som högernia.

– Det blir ett helt annat spel, säger spelmotorn Isabelle Gulldén.

Nathalie Hagman har gjort dundersuccé i Danmark som högernia. Hon är tvåa i skytteligan och rankas som den bästa på positionen i ligan som nog får betraktas som världens bästa.

Men i landslaget har 24-åringen alltid fått hålla till på kanten, varifrån hon i och för sig var lagets bästa spelare i VM senast.

När nu Anna Maria ­Johansson tackat för sig i landslaget och Helle Thomsen gör blixtcomeback som förbundskapten är tanken att Hagman ska bli ett vapen på högernio i OS-kvalet till helgen trots att hon på papperet är uttagen som kantspelare och vi hittar tre andra spelare som är uppsatta som högernior: debutanten Jasmina Djapanovic, Angelica Wallén och Sabina ­Jacobsen.

”Kanten frustrerande”

– Det är första gången i landslaget, säger Hagman, som i natt landade med resten av truppen i spelorten Astrachan.

– Jag tycker att det är roligt att spela på båda positionerna. Men det kan vara frustrerande att stå ute på kanten om man inte får några bollar. Som nia är du mer involverad i spelet och jag gillar att ha mycket boll.

Thomsen:

– Jag ska använda henne både som högernia och­ ­högersexa i OS-kvalet. Det beror lite på hur motståndarna spelar försvar mot oss. Möter vi ett defensivt försvar kommer Hagman att spela mest högernia.

– Varje gång hon har bollen är hon ett hot. Hon är alltid målfarlig och även när hon går brett i banan så kan hon skjuta. Sedan har hon ett riktigt bra samspel med Linn Blohm på linjen, de spelar ju ihop i klubblaget, säger förbundskaptenen.

”Ett helt annat spel”

Spelmotorn Isabelle Gulldén ser gärna Hagman bredvid sig som högernia.

– Det blir ett helt annat spel då hon är så pass spelskicklig. Hon sätter andra i läge och vi får ett annat tryck. Jag tycker det är väldigt bra. Vi får också ut bollen på kanten på ett annat sätt med en halvdistansspelare som Hagman, säger Gulldén.