”Det är som att springa i en bastu”

SPORTBLADET

Värmen och luftfuktigheten ett hot

Foto: Simon Tibbling i en av kylvästarna som Sverige kommer använda under OS

MANAUS. Det är ett av världens värsta ställen att spela fotboll på. Hettan och luftfuktigheten tvingar Sverige till extra noggranna förberedelser.

– Blir man uttorkad så är det som att hjärnan inte fungerar som den ska, säger landslagets fysiolog Thomas Lindholm.

Extremt hög luftfuktighet och runt 30 grader i skuggan. Ingen av de svenska spelarna är vana vid förhållandena i Manaus.

– Jag har väl svettats sju liter på en träning, säger Abdul Khalili skämtsamt.

Hettan och luftfuktigheten är det stora orosmomenten här. Det är invägning varje morgon för att kontrollera samtliga spelare.

– Man svettas mycket här, men svetten avkyler inte en som den gör när det är ett torrt klimat, säger fysiologen Thomas Lindholm.

”Mycket upp och ner”

– Jag tipsade dem innan de kom hit att träna i mycket kläder för att vänja kroppen att svettas mycket. Det är som att springa i en bastu.

Spelarna måste lära sig dricka för att hålla balans i kroppen. De gör det på alla U21-resor, men i Manaus är det annorlunda. Sedan mäts de med ett instrument för att se om de tappar salter eller är uttorkade.

– De som inte varit med förut har inte lärt sig hur de ska dricka. Det är mycket upp och ner. De måste även lära sig dricka också så att det inte påverkar sömnen, säger Lindholm.

På matchdag genomförs urinprov med spelarna. Om spelarna är ur balans använder man buljong och resorb för att återställa kropparna.

Två nya saker i Manaus är kylvästar och kylkepsar – det har aldrig använts tidigare.

– De är inte vrålkalla. Min förhoppning är att alla ska sitta med västarna i tio minuter före match och i paus, säger Lindholm.

Hur hjälper kepsen?

– Hjärnan skickar signaler till musklerna ”jag vill inte jobba”. Om hjärnan kyls ner så skickas inte de signalerna. Det är ett skydd mot överhettning.

ARTIKELN HANDLAR OM