Matchen flyttas – på grund av badrumslag

SPORTBLADET

Nästa års NBA All Star–match flyttas från Charlotte i North Carolina.

Det med anledning av den omdiskuterade ”badrumslagen”.

Vi tror inte att vi på ett framgångsrikt vis kan anordna vår All Star–festival i Charlotte i det klimat som skapats av HB2”, meddelar NBA i ett utlåtande.

I mars införde North Carolina en lag kallad HB2 – och ofta benämnd vid ”badrumslagen”. Delstatens nya lag innebär att transpersoner vid besök på toaletter och i omklädningsrum är tvungna att använda dem som överensstämmer med det kön de föddes med.

Den nya lagen har nu fått NBA att agera.

Nästa års All Star–match var nämligen tänkt att spelas i North Carolinas största stad Charlotte. Sedan tidigare har NBA varnat för att den nya lagen kan komma att innebära att matchen flyttas från staden – nu har de även fattat beslutet och meddelat att All Star–matchen kommer flyttas från staden.

”Respekterar deras val”

”Även om vi inser att NBA inte kan bestämma lagarna i varje stad, stat och land i vilka vi gör affärer – tror vi inte att vi på ett framgångsrikt vis kan anordna vår All Star–festival i Charlotte i det klimat som skapats av HB2”, skriver ligan i ett uttalande enligt ESPN.

Beslutet har fått motta hyllningar av flera NBA–stjärnor. Stephen Curry, som är uppväxt i Charlotte, kommenterade beslutet på följande vis:

– Vi stöttar beslutet men i slutet av dagen älskar jag Charlotte. Jag älskar staden, sade storstjärnan till SportsCenter som ESPN hänvisar till.

Även Currys nye lagkamrat Kevin Durant har uttalat sig om det hela:

”Jag inser att det här var ett tufft beslut för NBA men jag respekterar deras val. Ingen form av diskriminering kan tillåtas”, skriver Durant på Twitter.

”Extremt stolt”

Beslutet hyllas även av den förre detta NBA–spelaren Jason Collins – som 2013/2014 blev den förste aktive mannen i någon av Nordamerikas fyra stora idrotter att komma ut som öppet homosexuell.

”Som medlem av NBA–familjen och som homosexuell är jag extremt stolt över att se NBA:s initiativ att flytta All Star–matchen från North Carolina. Deras beslut är extremt starkt och visar att ingen form av diskriminering är välkommen inom vår sport och inte är accepterat inom någon del av vårt samhälle. NBA har satt den bästa formen av exempel och prejudikat för att gå framåt, för alla att följa efter.”, skriver Collins i ett uttalande.

HB2–lagen i North Carolina gäller i myndigshetsbyggnader samt vid allmänna skolor och allmänna universitet.

Vilken stad som kommer att överta 2017 års All Star–match meddelas inom några veckor.

ARTIKELN HANDLAR OM

NBA

Basket