Marquez svit fortsätter - obesegrad sedan 2010

SPORTBLADET

Strategisk miss av Valentino Rossi?

Efter sex segrar gjorde Marc Marquez det ännu en gång.

Han vann Tyslands GP från pole position.

– Det var ett galet lopp, säger VM-ledaren.

Sedan han kom till motoGP för fyra år sedan har han vunnit Tysklands GP varje år. Lägger man där till de två segrarna i 125 cc och i moto2 är årets VM-ledare i motoGP obesegrad på Sachsenring sedan 2010.

Men i dag fick spanjoren jobba hårt för segern, trots att han hade pole position. Han började med att krascha under warmup.

– Det var mitt eget fel, erkänner Hondaföraren för motorsporttotal.

– Jag halkade till, kom på den vita linjen och tappade bakändan av min mc. Jag hade tur som klarade mig bra för motorcykeln slog mot mig när jag låg i gruset.

Fel däck

Det var blött under racet och det såg länge ut som om han skulle missa sin sjunde seger på banan. Han sade efteråt att det berodde på framdäcken.

– Jag valde fel framdäck under inledningen av loppet. Jag ville ta den mjuka gummiblandningen, men såg att Valentino Rossi, Jorge Lorenzo och Dani Pedrosa valde de extra mjuka däcken och då ändrade jag mig också i sista stund, säger han.

– Men de passade inte alls till min körstil och jag hade stora problem.

Det gick så illa att han återigen körde ut i gruset i kurva åtta och han kunde precis undvika ännu en krasch i samma kurva som han ramlade i under uppvärmningen.

– När jag såg att jag var för snabb körde jag ut i gruset och tänkte, motocross, gasen i botten och tillbaka.

Han föll ner till åttonde plats, men vägrade att ge upp.

– Jag såg att banan torkade upp och visste att loppet skulle bli ”Flag to-flag” och då var frågan om när det var bäst tajmning att byta mc.

Han var först in i depå, efter 17 av 30 varv, och valde slicks. Det visade sig vara helt rätt beslut. Han vann loppet och leder nu VM med 48 poäng före Jorge Lorenzo.

Miss av Rossi

Båda Yamahas förare, Lorenzo, och veteranen Valentino Rossi missyckades i Tyskland. Valentino Rossi valde intermediates och även om italienaren länge såg ut att ta en pallplats så föll han tillbaka till plats åtta.

– Vädret ställde till det för oss, det var inte bra när det slutade regna och det torkade väldigt långsamt. Jag är inte speciellt bra i de förhållandena och vår mc är svår att köra, hade det regnat hade vi tagit en pallplats. Det hade vi gjor om det hade varit torrt också, säger Rossi till motorsportmagazin.

Han förlorade mer än 15 sekunder till tvåan Cal Crutchlow, Honda, och trean Andrea Dovizioso, Ducati, under de avslutande sju varven.

– De första två varven kände jag inte däcken alls. Under dessa förhållanden ger oss Yamaha inte möjligheten att ligga på ordentligt på banan, säger han.

- Kanske hade jag kunnat komma in två eller tre varv tidigare, men det hade inte gett oss speciellt mycket. Möjligen plats sex, inte mer. Om det var fel att ta intermediates? Jag vet inte.

Yamahakollegan Jorge Lorenzo slutade på plats 15.

ARTIKELN HANDLAR OM

MotoGP

Motorsport