"Jag har aldrig sagt att någon är dopad”

SPORTBLADET

Sarah Lahtis försvarstal efter dopningsstormne

Rio de Janeiro. Sarah Lahti rev upp en storm när hon menade att hon inte trodde att Almaz Ayana "var 100 procent" efter sitt världsrekord.

Nu backar hon på sin Facebook-sida och slår ifrån sig rasismanklagelser.

"Jag har aldrig sagt att Ayana eller någon annan är dopad", skriver hon.

Det small till redan på OS-friidrottens första förmiddag. 10 000-metersfinalen blev tidernas lopp där de 12 bästa löparna slog personliga rekord och etiopiskan Almaz Ayana krossade världsrekordet med 14 sekunder.

Efteråt var svenskan Sarah Lahti, som själv slog svenskt rekord med drygt 25 sekunder tveksam:

– Jag tror inte riktigt att hon är 100 procent. Det går för lätt för henne, du ser inget ansiktsuttryck utan hon bara köttar på. Vi andra kämpar för livet och så stor skillnad kan det inte vara. Jag kan inte säga att hon inte är ren men det finns tvivel, sa hon.

”Är INTE rasist”

Almaz Ayana svarade på utspelet på presskonferensen med att säga att "Jesus är min enda dopning".

Utspelet rev upp starka känslor i Etiopien och många menade att det handlade om rasism. Det har fått Sarah Lathi att gå ut och försvara sig själv på sin Facebook-sida.

"Jag är förvånad att en fråga som varit på agendan i flera år kan bli så felaktigt tolkad. Min syn på det hela är följande:

1. Jag har aldrig sagt att Ayana eller någon annan är dopad.

2. Jag är INTE en rasist. Jag omfamnar alla.

3. Min intention var aldrig att anklaga någon, jag ville bara höja min röst mot dopning. Jag har en dröm att alla får tävla på lika villkor och att alla länder jobbar i samma riktning.

4. Det handlar inte om Ayana, men kanske var det så att mitt sätt att uttrycka mig själv har tolkats fel och för det ber jag om ursäkt”, skriver hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS