Sjögrans kritik: Byt ut backarna

SPORTBLADET

Rotterdam, Holland. Sveriges vann mot Norge, men anfallsspelet var stressat och chansartat.

Inför OS-kvalets avgörande önskar legendaren och nyblivna tv-experten Therese Sjögran att landslaget byter till mer spelsäkra ytterbackar.

– Jag håller inte med Sjögran helt, säger Pia Sundhage.

Det svenska damlandslaget spelar inte fotboll på samma sätt som för ett år sedan. 4-4-2 har blivit 4-3-3 och farten vridits upp.

När Sverige slog Norge med 1–0 i OS-kvalets inledande match satt tidernas mesta landslagsspelare, Therese Sjögran, på läktaren. Hon slutade efter VM i fjol och är nu Kanal 5:s expert i kvalet.

Sjögran uppskattar den svenska defensiven, men där stannar berömmet.

– Jag tycker att försvarsspelet är mycket bättre än på VM, men man önskar mer av anfallsspelet. Det blir chansartat. Lite stressat när ni leder med 1-0 och inte vill släppa till någonting. Vi borde vara mer förande med det laget vi har, säger hon.

”Måste utnyttja snabbheten”

Hur ska det gå till?

– Vi har bollskickliga spelare centralt. Klart att vi ska utnyttja våra snabba forwards, men vi måste kunna spela mer.

Vem ska ta ansvar för det?

– Seger och Dala (Lisa Dahlkvist) ska få mer boll. De var inte riktigt med i spelet utan backarna slog chansbollar.

Får Sjögran önska hade Pia Sundhage valt andra ytterbackar. Bort med de frejdiga men lite ensidiga Elin Rubensson och Magdalena Eriksson, in med passningsskickligare alternativ. Hon nämner inga namn, men i truppen finns exempelvis Lina Nilsson och Jessica Samuelsson att tillgå.

– Varken Ruben eller Magda är spelande på det sättet. Så om jag hade fått bestämma hade jag bytt in en mer spelande back, men jag bestämmer ju inte.

Nej, trots 214 landskamper bestämmer ju inte Sjögran ett dugg om uppställningen. Pia Sundhage lyssnar intresserat på hennes taktiska önskemål, men ångrar inte valet av Rubensson och Eriksson.

– Jag håller inte med Sjögran helt. Det här är sättet vi har valt för att sätta tryck. Vi har jobbat för att det ska gå fort, och ibland kan det gå för fort, men håller du bollen med backarna sänker du tempot, säger Sundhage.

Seger förstår analysen

Blir det samma sak mot Schweiz?

– Nej, det är inte säkert. Vi valde att ösa på mot Norge med risken att det skulle gå för fort. Mot Schweiz kan det bli annorlunda.

Caroline Seger förstår Sjögrans matchanalys, hon har gärna bollen oftare, men påpekar att Sverige inte kan frångå den förutbestämda taktiken.

– Vårt spel går mycket ut på längre bollar och söka våra forwards, att vi är många med i anfallet och trycker ner dem så mycket vi kan. Det är en balansgång, ska vi hitta lugn i spelet och få längre anfall? Hon vill alltid att man ska ha mer boll, det är hennes spelsätt, säger Seger.