”Jag har flyttat upp 49 akademispelare”

SPORTBLADET

Mourinho läxade upp reportern

José Mourinho brukar få kritik för att inte ge ungdomar chansen.

Under sin första presskonferens i Manchester United gav han dock svar på tal.

– Jag har flyttat upp 49 ungdomsspelare från akademierna, sa Mourinho på presskonferensen.

Sedan den 30 oktober 1937 har Manchester United haft minst en akademispelare i varje matchtrupp i samtliga matcher klubben spelat. Klubbens nyanställda manager José Mourinho har dock inte gjort sig känd för att flytta upp spelare från akademierna och ge ungdomsspelarna chansen. När frågan om just José Mourinhos förmåga att lyfta upp unga spelare dök upp var portugisen väl förberedd.

– Jag har flyttat upp 49 ungdomsspelare från akademierna. Om du vill kan jag ge dig hela listan, svarade Mourinho och höll upp ett papper där alla spelare ska ha funnits med.

”Två faktorer är väldigt viktiga”

Att det inte blivit fler – och att han fått ett rykte om sig att inte ge yngre spelare chansen menar han beror på två saker.

– Två faktorer är väldigt viktiga för den här statistiken. Ibland flyttar du upp spelare för att du inte har något annat val eller för att du har så många skador, så du måste sätta in dem. Den andra faktorn är att när du inte fightas om stora titlar är det enklare att flytta upp dem. Min statistik över skador är väldigt, väldigt låg och förra året var den enda säsongen i min karriär som jag inte slogs om titeln till slutet. Jag flyttar aldrig upp spelare bara för att – jag gör det för att jag är övertygad om att de klarar av det.

Giggs ville ha Mourinhos jobb

I samband med frågan om hans påstådda oförmåga att lyfta upp talanger fick José Mourinho även svara på Ryan Giggs farväl till klubben.

– Jobbet som Ryan ville ha i klubben är det som klubben beslutade att ge mig. Det är inte mitt fel. Ryan ville bli Manchester Uniteds manager och klubben beslutade att det var mitt jobb. Från och med nu vill Ryan vara mananger, precis som när jag år 2000 beslutade att jag ville bli manager. Det kommer ett ögonblick när du fattar ett beslut och Ryan har fattat sitt beslut. Han kunde ha blivit vad han ville i klubben men han fattade ett beslut där du måste vara modig.

Mourinhos kontrakt i Manchester United sträcker sig tre år framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM