SHL 2015/2016

Kritisk mot egna stjärnbacken och svensk hockey

Av: 

Hans Abrahamsson

SPORTBLADET

Oroad över utvecklingen: ”Det håller på att gå åt helvete”

Alexander Urbom straffas med fem matcher för sin crosschecking mot Patrick Thoresen.

Skellefteås tränare Bert Robertsson tar inte sin backbjässe i försvar.

Tvärtom.

– Jag hade förväntat mig ett tuffare straff. Det är inte okej någonstans det Thoresen råkar ut för, säger Robertsson, som också riktar stenhård kritik mot svensk ishockey.

Bert Robertsson

För andra gången på kort tid har Skellefteåbacken Alexander Urbom drabbats av en lång avstängning för en crosschecking i ansiktet på en motståndare. I lördags var det Djurgårdens Patrick Thoresen som drabbades.

I dag kom disciplinnämndens dom: Urbom stängs av i fem matcher, varav en omvandlas till böter på 23 000 kronor.

Bert Robertsson är tydlig med att han fördömer Urboms handling:

– Sånt agerande måste bort från svensk hockey. Att hålla på och crosschecka måste bort och jag trodde att ”Ubbe” skulle få ett tuffare straff. Dels med tanke på att de (SHL) ska stävja den typen av förseelser, dels för att det har hänt förut från ”Ubbe”, han är återfallsförbrytare.

”Vet i fan vad det är som händer”

– I det här fallet sätter han Thoresen i en jäkla knepig sits, han kan bli av med hela tandraden. Nej, det var inte snyggt alls.

Nu är det inte bara Urboms agerande som Robertsson reagerat på. Han uttrycker stor oro över vart svensk ishockey är på väg:

– Det måste bli en ändring på det här, det håller på att gå åt helvete. Just crosscheckingar, jag vet i fan vad det är som händer i ligan. Det är så många crosscheckingar, säger Robertsson och fortsätter:

– Snart finns det ingen gräns för vilka skador ni (medierna) får skriva om, för det här är på väg åt helt fel håll. Det är inte tufft någonstans, bara fult. Den här tuffheten som hockeyspelare stått för en gång i tiden har bara blivit fegspel rakt av. Man ger sig på spelare som inte kan försvara sig. Jag är riktigt less på allt som händer. När jag spelade var det fulaste du kunde göra att med två händer stöta klubban mot en annan spelares huvud. Nu står alla och crosscheckar överallt.

En del av skulden lägger Bert Robertsson på Svenska Ishockeyförbundet:

– På alla utbildningar som förbundet har, på alla samlingar, lär de ut det här sättet att spela försvarsspel. Man kallar det box out, men en box out är ju en crosschecking. Det är ett system som har satts i bruk i svensk ishockey, det är så spelarna utbildas att spela. Det är ingen slump att det här sättet att spela har smugit sig in i svensk ishockey, säger Robertsson och utvecklar:

”Vad blev det av det? Ingenting”

– När försvarande lag får jobba på det här viset, blir motmedlet från anfallande lag att med ännu högre fart ta sig in framför målet. Då blir nästa motmedel från försvarande lag att trycka ännu hårdare med klubban.

Bert Robertsson riktar även kritik mot SHL, situationsrummet och disciplinnämnden:

– Jag är mäkta besviken över hur de har hanterat det här med disciplinärenden och regler över huvud taget i svensk ishockey. Vi hade ett möte inför säsongen om spelarnas säkerhet och vad blev det av det? Ingenting.

Nu handlar det om SHL-klubbarnas spelare som gör det här, vilket ansvar har ni ledare då?

– Vi har också ett stort ansvar och vi i Skellefteå AIK pratar verkligen med våra spelare när något sånt här inträffar. Det är inte okej någonstans och det får de höra. Det kan jag garantera, säger Robertsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL 2015/2016

Alexander Urbom

Skellefteå AIK

Patrick Thoresen

Ishockeyförbundet

Bert Robertsson

SHL Svenska hockeyligan