Hårda kritiken mot Vettel efter Frankrike GP

avAnna Andersson

Sebastian Vettel kolliderade med Valtteri Bottas. Han förstörde Frankrikes GP för dem båda och tappade VM-ledningen. Dessutom får han tuff kritik.

– Han körde honom av banan, skäller Lewis Hamilton.

– Det är helt galet.

Redan i den första kurvan av F1-loppet i Frankrike satsade VM-ledaren Sebastian Vettel allt, men han fick inte stopp på sin Ferrari. Istället körde han in i Mercedes Valtteri Bottas. Båda bilarna fick skador och förarna tvingades i depå för att kunna köra vidare. Det gjorde att ingen av dem nådde prispallen, båda två tappade viktiga poäng och Vettel förlorade ledningen i VM.
Lewis Hamilton vann loppet och har nu 14 poängs försprång inför Österrikes GP nästa helg.
– Eftersom jag hade bilar både framför och vid sidan av mig hade jag inget fäste alls. Hade jag varit ensam hade jag inte haft några problem att ta den kurvan, säger Vettel till Motorsport Magazin.
– Det går inte att bromsa 200 meter från kurvan för att man eventuellt hamnar i en sådan situation. Det enda jag hade kunnat göra för att förhindra det var att göra en sämre start.

För lågt straff

Så såg inte domarna på situationen, de gav honom ett tidsstraff på fem sekunder - någonting som Mercedes kritiserar.
– Jag förstår inte varför Vettel bara får ett straff på fem sekunder för ett sådant stort misstag. Jag kan inte förstå det, det är för lite, säger Mercedes styrelseordförande Niki Lauda, som själv vunnit tre VM-titlar, till brittiska Sky Sport.
– Fem sekunder är ingenting och han förstörde loppet för både sig själv och Valtteri.

Verstappen: ”Borde ändra körstil”

Även Max Verstappen, som var tvåa i Frankrikes GP är tuff i sin kritik. Han har själv tvingats ta emot många hårda ord efter sin tuffa körning under inledningen av säsongen och påpekar att den fyrfaldige världsmästaren från Tyskland också borde ifrågasättas för sin körstil.
– Nästa gång ni träffar Seb, fråga honom om han behöver ändra sin körstil. Ärligt talat, detta går inte för sig. Så sa ni till mig och mitt råd till alla är att hantera Seb på samma sätt, säger Verstappen under presskonferensen.
Det uttalandet väljer Sebastian Vettel att inte kommentera.
– Det gör jag inte. Ibland är det bättre att vara tyst,. Kom igen, jag är för gammal för sådant, säger han till motorsporttotal.
VM i F1 reser nu vidare till Österrike för tävlingen på Spielberg på söndag.

Sportbladets guide till F1 2018 - alla datum, tävlingar, banor och tider

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM