Nu kan Björk uppnå historiska målet

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: Polestar Cyan Racing

I dag kan Thed Björk bli historisk.

Som Sveriges första världsmästare i banracing.

– Det känns jättehäftigt, säger han.

Foto: Polestar Cyan Racing

Efter flera säsonger och fyra mästartitlar i STCC flyttade Björk förra året till WTCC, VM för standardvagnar, och inför årets säsong satte han och Polestar Cyan Racing ett tufft mål. Att vinna både konstruktörs-VM och förar-VM.

I kväll kan han uppnå båda två.

– Det är för lite poäng som skiljer för att man ska känna att det är ett försprång, säger Björk som har 6,5 poäng ner till Hondas Nobert Michelisz.

– Nu avgörs det av vem som är snabbast och vem som får mest hjälp. Jag tror att killarna i depån är mer nervösa än vad jag är. Jag tycker att det känns spännande. Det är en stor final och jag har hellre några poäng upp än att jag tvingas jaga.

Gör storsatsning

Polestar Cyan Racing gör en storsatsning inför kvällens två finallopp i Qatar och låter den fyrfaldige världsmästaren Yvan Muller lämna jobbet som utvecklingsförare och köra en av de tre bilarna.

– Det har varit skönt att ha honom i teamet, han har varit min främsta rådgivare, säger Björk.

Du kan bli Sveriges första världsmästare i banracing. Inte ens ikonen Ronnie Peterson har en sådan titel. Kan du ta in det?

– Det hade varit kul, men det är svårt att beskriva känslan. Det är jättebra att vara i den här situationen och jag kan inte göra något annorlunda än det jag har gjort. Vi har byggt upp det under året, nu ska jag bara göra det jag kan bäst. Köra bil.

– I fjol började vi jobba långsiktigt och vi insåg att om vi skulle bli världsmästare måste vi höja nivån. Nu är jag en av de bästa förarna i världen och jag fortsätter att utvecklas, trots att jag är 36 år.

Hur skiljer sig WTCC-ledaren Thed Björk som mot STCC-mästaren Thed Björk?

– Jag är betydligt bättre på bilteknik, jag vet hur man utvecklar bilen. Det är det vi gjort i år, sedan har jag tävlingserfarenhet med mig från STCC

Vad gör du om du blir världsmästare ikväll?

– Det har jag inte tänkt på. Jag vill bli världsmästare många gånger.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN