”Har en bra dialog med Zlatan”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Håkan Sjöstrand bekräftar att Svenska fotbollförbundet har en pågående dialog med Zlatan Ibrahimovic.

Men generalsekreteraren påpekar att frågan kring en eventuell VM-start för stjärnan ligger helt på förbundskapten Janne Anderssons bord.

– Vi har en bra dialog med Zlatan vilket är viktigt för svensk fotboll, men ingen annan än Janne ansvarar för vilka som spelar VM, säger Håkan Sjöstrand.

Zlatan Ibrahimovics flytt till amerikanska MLS-laget LA Galaxy har ökat spekulationerna kring en comeback i landslaget.

Stjärnan sa själv i sin första intervju med nya klubbens hemsida att han står i tät dialog med landslaget.

– De ringer mig varje dag, sa han.

Exakt vem som ringer och hur kontakterna går till är oklart.

Förbundskapten Janne Andersson svarade i går, på presskonferensen inför matchen mot Chile, tydligt nej på frågan om Zlatan Ibrahimovic hört av sig.

En av dem som har kontakt däremot är Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, som dagligen arbetar tätt med landslagsledningen.

För Sportbladet bekräftar han en pågående dialog med Zlatan Ibrahimovic. De har haft kontakt efter att anfallsstjärnan slutade i landslaget efter EM 2016. Håkan Sjöstrand själv är Manchester United-fan och varit över i England flera gånger, men det är främst som företrädare för svensk fotboll han underhåller kontakten med stjärnan.

– Det är naturligtvis väldigt viktigt för oss att ha bra kontakt med den allra största fotbollsspelaren genom tiderna.

Hur sker den dialogen?

– På olika sätt. Vi har en dialog och vi hörs vid när det finns behov av det.

Ska skapa bra förutsättningar för förbundskaptenen

Håkan Sjöstrand är noga med att poängtera att kontakten sker ur ett stort syfte, för svensk fotboll. Och att det inte handlar om några VM-diskussioner. 

– Vi har en bra kontakt med Zlatan, men jag måste understryka att ansvaret kring landslaget ligger på Janne Andersson, säger Håkan Sjöstrand.

Vilka signaler har du fått från Zlatan kring ett eventuellt VM-deltagande?

– Allt som vi pratar om stannar mellan oss. Men vi har en väldigt bra kontakt med Zlatan, men det finns bara en som har ansvar för spelarna som ska med till VM och det är Janne Andersson. Det måste jag understryka, det är hans ansvar, säger Sjöstrand och utvecklar:

– Min roll är att skapa förutsättningar och ge Janne det han behöver för att laget ska prestera bra.

Enligt Håkan Sjöstrand har man de senaste åren arbetat på att öka Fotbollförbundets relationer med bland annat före detta spelare. Sen är situationen kring Zlatan Ibrahimovic, som spelat 116 A-landskamper, speciell.

Janne Andersson har tidigare sagt till media att han inte kan gå och drömma om spelare som tidigare sagt nej, som Zlatan Ibrahimovic eller Pontus Wernbloom, för den delen.

Har du en kontakt med Pontus Wernbloom på samma sätt som du har med Ibrahimovic?

– Nej, det har jag inte, säger Håkan Sjöstrand och fortsätter:

– Men Zlatan är den största fotbollsspelare vi har och jag är jätteglad för att vi har en bra dialog, det är viktigt för svensk fotboll, säger Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Foto: Jason Cairnduff
Publicerad:

LÄS VIDARE