Räikkönen offras av Ferrari

Andersson: De utnyttjade läget extremt smart – för möjligheten till fler VM-poäng 

Formel 1 är något enastående och mycket märkligt. Inte bara för att det är racingens kungaklass med de snabbaste bilarna och de bästa förarna.

Det handlar också om två VM i ett mästerskap.

Därför offrade Ferrari Kimi Räikkönen.

F1-premiären i Melbourne har blivit en klassiker, en bana som är väldigt svår att köra om på – men där det ändå sällan är föraren som har pole position som vinner.

Alla de som pallrade sig upp före soluppgången för att se årets premiär fick se Lewis Hamilton ta starten och kontrollera loppet. Han hade greppet - men han hade inte stödet. Eftersom Valtteri Bottas kraschade i kvalet och startade långt ner hade Hamilton två Ferraribilar närmast sig och den röda makten som varit så stor under VM-historien är fortfarande en tung maktfaktor. Både på och utanför banan.

Ferrari utnyttjade läget extremt smart. Teamet valde att offra Kimi Räikkönen och tvinga Mercedes att följa deras spelregler. Därför gick finländaren in i depå först av toppförarna, redan på det 18.e varvet.

Hamilton förstod ingenting

Räikkönen gjorde en mycket stark första stint och för att inte riskera att han gick förbi Hamilton tog Mercedes in sin världsmästare i depå varvet efter. Då gick Sebastian Vettel, som låg trea och egentligen inte var något hot mot varken Hamilton eller Räikkönen, upp i ledningen av loppet.

Det visade sig vara ett mycket smart drag. Ferrari kunde avvakta med Vettels strategi och se hur loppet utvecklade sig - och den här dagen föll allt i deras händer.

När Romain Grosjean parkerade sin Haas med ett löst framhjul sänktes hastigheten för samtliga förare i och med att den virtuella säkerhetsbilen kom ut på banan. Vettel gick i depå - och eftersom hans konkurrenter tvingades köra långsammare än normalt tappade han inte så mycket tid på sitt stopp och när dessutom Mercedes dataprogram räknade fel var loppet avgjort.

Hamilton förstod ingenting när han plötsligt såg bakdelen Vettels röda Ferrari framför nosen - och den förvåningen delade han garanterat med ett antal sömndruckna F1-fans runt om i Europa.

Ferrari nyttjade överläget av att ha två bilar i täten - men spelade återigen korten i Vettels favör. Eller som Hamilton sa efter målgång:

– Ferrari hade två ess, eller två jokrar. De spelar gärna ut den ena mot den andra, man tar den ena för att du måste försvara dig mot en undercut och då har den andra fritt spelrum, säger Hamilton till RTL.

– Kimi var snabbare, men i mitt huvud körde jag hela tiden mot Sebastian.

Samtidigt är det så att utan säkerhetsbil är det troligt att resultatet i loppet hade varit ett annat. Nu gjorde Ferrari allt rätt - man har två bilar på prispallen och tog flest poäng av alla.

Det har en stor betydelse i det ekonomiskt så viktiga märkes-VM. Men när ett mästerskap egentligen är två blir det en mycket prekär situation.

Trots allt är det så att även om Ferrari gjorde allt rätt för laget offrade man Kimi Räikkönen för att ge Sebastian Vettel fler möjligheter att vinna loppet - och ta fler poäng i kampen om VM.

Marcus Ericsson lämnade Australien utan poäng. För tredje året i rad.

Men till skillnad från tidigare finns det positiva bitar att bygga vidare på.

Nu är det upp till bevis - nästa race avgörs i Bahrain om två veckor.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se