Barack Obama bojkottar OS i Sotji

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Han ser fram emot att heja på dem från Washington”

Billie Jean King (i mitten) och Caitlin Cahow (längst till höger) åker till Sotji.
Foto: AP, TT
Billie Jean King (i mitten) och Caitlin Cahow (längst till höger) åker till Sotji.

Den amerikanske presidenten väljer att stanna hemma när de olympiska spelen arrangeras i Ryssland om drygt två månader.

I stället skickar Vita huset en delegation bestående av bland annat två homosexuella tidigare idrottare.

– Den amerikanska delegationen till OS speglar mångfalden i USA, säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet.

Obama bojkottar de Olympiska spelen i Sotji. Den amerikanske presidenten tar ställning för de homosexuellas rättigheter och belyser fejden om utrikespolitik länderna emellan när Vita huset nu förkunnar att han, tillsammans med hustru Michelle och vice-president Joe Biden kommer att stanna hemma i februari. 

Det är enligt Washington Post första gången sedan 2000 som USA inte inkluderar en president, presidenthustru eller vice-president i en olympisk delegation.

”Speglar mångfalden i USA”

I stället skickar han en delegation bestående av bland andra tennislegendaren Billie Jean King och förre OS-silvermedaljören i ishockey Caitlin Cahow – båda öppet homosexuella.

– Den amerikanska delegationen till OS speglar mångfalden i USA, säger Caitlin Hayden, taleskvinna för Nationella säkerhetsrådet enligt TT.

Det är ett tydligt ställningstagande mot Rysslands nya antigay-lagar som gäller under OS. Lagarna handlar om att det är förbjudet med homosexuell propaganda mot minderåriga.

– Obama är extremt stolt över den amerikanska truppen och ser fram emot att heja på dem från Washington, säger Vita husets talesman Shin Inouye i ett uttalande enligt Washington Post.

Frankrike och Tyskland bojkottar också

En total amerikansk bojkott av de olympiska spelen var aldrig aktuellt. Tidigare i år konstaterade den amerikanske presidenten:

– Vi har en drös amerikaner där ute som tränar hårt, som gör allt för att lyckas. Ingen är mer förolämpad över lagarna vi ser i Ryssland än vad jag är. Om Ryssland inte har har några homosexuella idrottar är de förmodligen en svagare trupp.

Frankrike och Tyskland har tidigare gjort klart att deras politiska ledare inte kommer att närvara i Sotji.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN