”Sennas död jagar mig fortfarande”

avAnna Andersson

Publicerad:

Efter 19 år har stjärndesignern fortfarande inte accepterat Ayrton Sennas död

Ayrton Senna vann tre VM-titlar. 1994 omkom han under San Marinos GP

Mer än 19 år har gått.

Adrian Newey har vunnit ett flertal VM-titlar och dominerat F1, ändå får han ingen ro.

Han kan inte släppa Ayrton Sennas död.

– Orsaken till den olyckan, jagar mig fortfarande, säger han.

Under det sjunde varvet av San Marinos GP förlorade Ayrton Senna kontrollen över sin bil. Fyra timmar efter krachen dog F1-stjärnan.

Red Bulls stjärndesigner har skapat de tre senaste mästarbilarna och hans bil kommer säkerligen att vinna årets titel också, men trots alla framgångar så tänker han ofta tillbaka på vad som hände på Imola i april/maj 1994.

Det var en av de svartaste helgerna i F1-historien.

Då körde Ayrton Senna för Williams, den trefaldige världsmästaren jagade ännu en titel och säsongsstarten hade inte varit som han hade önskat. Under lördagen inför San Marinos GP omkom Roland Ratzenberger och under racet så kraschade Senna våldsamt i Tamburello.

Hans liv gick inte att rädda.

– Det som hände den dagen, orsaken till den olyckan jagar mig fortfarande, säger Adrian Newey till BBC Sport och påpekar att ”ingen kommer någonsin att få reda på ” om den olyckan orsakades av en trasig styrstång eller av ett förarmisstag.

Åtalad

Efter kraschen åtalades Newey och Williams tekniska direktör Patrick Head för dråp i Italien, båda frikändes.

– Styrstången gick sönder, men var det orsaken till olyckan eller var det så att det hände i samband med olyckan?, säger Newey till 5 live F1.

– Det är ingen tvekan om att den gick sönder, men all data, bilderna från banan, bilderna från Michael Schumachers bil som låg bakom Senna visade ingenting som tyder på att det var styrstången som gick sönder, säger Newey.

Han påpekar att bilen överstyr, att Senna sedan fångar upp den och att den sedan kör rakt fram. Han säger att det påminner om hur det kan se ut på de snabba racingbanorna i USA.

Han berättar också att det var en väldigt jobbig säsongzinledning för stallet eftersom Ayrton Senna kom till Williams med ett enda mål, att vinna sin fjärde VM-titel.

Dog i tredje loppet

Senna dog under sitt tredje lopp för stallet.

– Jag antar att en av de sakerna som alltid kommer att jaga mig är att han kom till Williams för att vi hade lyckats bygga en bra bil de tidigare tre åren och han trodde att vi skulle bygga den bästa bilen, men tyvärr var den bilen som vi startade med 1994 inte bra. Ayrton hade en otrolig talang och ambition, han försökte att bära den bilen och göra saker med den som den faktiskt inte kunde, säger Adrian Newey i intervjun.

– Det är bara så synd och så orättvist att han var där då. Sedan, när vi hade löst problemen och hade en bra bil, så var han inte längre hos oss.

Williams vann VM igen 1996 med Damon Hill och 1997 med Jac Villeneuve.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1