Michael Schumacher i allvarlig skidolycka

avAnna Andersson

Den sjufaldige mästaren ligger i koma, läget är kritiskt

1 av 29
Michael Schumacher vårdas nu i sitt hem.

Michael Schumacher kämpar för sitt liv.

Enligt uppgifter i fransk och tysk media genomförde läkarna ytterligare en akut operation i natt.

Nu ligger den sjufaldige F1-mästaren i koma efter en skidolycka.

Enligt tyska tidningen Bild har hans tillstånd försämrats.

Foto: AFP
Sjukhuset i Grenoble dit Schumacher fördes efter olyckan.

Michael Schumacher, som är en van skidåkare, åkte off pist i djup snö mellan två pister på berget Saulire i går förmiddag.  Han hade med sin son Mick, 14, när olyckan inträffade.  Den 44-årige tysken tappade kontrollen över skidorna, föll och slog huvudet i ett stenparti. Räddningspersonal var på plats inom 15 minuter och han var vid medvetande och berättade om olyckan när han fördes med helikopter till sjukhus i Albertville-Moutiers.

– Michael befinner sin på en privat skidresa i de franska alperna. Han har ramlat och slagit i huvudet. Han har förts till sjukhus och får där professionell medicinsk hjälp, hälsade Schumachers presstaleskvinna Sabine Kehm i ett uttalande ett par timmar efter olyckan.

– Han bar hjälm och han var inte ensam. Ingen annan person var inblandad i olyckan.

Medvetslös

Efter mindre än en timme flyttades han till universitetssjukhuset i Grenoble. Ledningen för den kliniken bekräftar att den tidigare racerföraren var medvetslös när han anlände och att han opererades direkt. I går meddelade franska medier att han hade drabbats av en hjärnblödning och den tyska tv-kanalen RTL skriver att han läkarna genomförde en andra operation under natten. De tvingades öppna hans skallben för att minska trycket och Schumacher försattes i koma de kommande 48 timmarna.

– Schumacher har råkat ut för ett huvudtrauma, han ligger i koma och det krävdes en omgående neurokirurgisk behandling, meddelade den tidigare mästarens management sent i går kväll.

Todt och Brawn på plats

Enligt den franska ”Le Dauphiné Libéré” har professor Gerard Saillant, specialist på hjärn- och ryggmärgsskador, flugits in från Paris.

På sjukhuset vakar hustrun Corinna, parets två barn och hans nära vän och tidigare stallchef Ross Brawn. Även FIAs president Jean Todt, som var Schuamchers stallchef under tiden i Ferrari är på sjukhuset, precis som Schumachers egen läkare Johannes Peil. Utanför väntar ett stort antal journalister och många, många fans. Den tidigare F1-föraren Oliver Panis besökte sjukhuset i går, men fick inte träffa Schumacher.

Klockan 11.00 hålls det en presskonferens på sjukhuset.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1