Dansk förare in i Formel 1

Foto: AP
Kevin Magnussen.

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Sergio Perez har gjort sitt.

McLaren väljer att satsa danskt 2014.

Kevin Magnussen blir stallkompis med Jenson Button.

Den 21-årige dansken har länge varit på väg mot F1, en serie som hans pappa Jan körde i under tre säsonger på 1990-talet.

Den första säsongen körde han för McLaren-Mercedes och sonen har funnits med i McLarens talangprogram i ett par säsonger. Nu får han chansen att göra det som hans far aldrig klarade - att vinna VM-poäng för McLaren.

– Jag är överlycklig över att få köra min F1-debut tillsammans med McLaren, säger Kevin Magnussen.

”Absolut bästa stallet”

– För mig är det rätt enkelt. Detta är det absolut bästa stallet och jag har drömt om att köra för McLaren ända sedan  jag var liten och det är ingen överdrift att säga att jag har arbetat varje dag under hela mitt liv för att nå målet att köra F1 för McLaren. Jag har en stor respekt för stallet och jag vill tacka alla, framförallt Martin och hans kollegor för att jag får den här chansen. Jag tänker inte svika er.

Mexikanen Sergio Perez får lämna sin plats efter bara en säsong och Kevin Magnussen som vann World Series by Renault 3.5 Championship  blir nu stallkompis med den 33-årige Jenson Button, som vann VM 2009.

– Nästa år kommer vi att få se den största tekniska regeländringen inom F1 på många år och varje stall och varje tillverkare kommer att ge allt för att anpassa sig efter de nya utmaningarna, säger stallchef Martin Whitmarsh.

Hyllar Magnussens mognad

– Kevin har en enorm talang och ha är mycket målmedveten, det gör att vi har stora förhoppningar på honom. Varje gång han har testat vår F1:a har han varit väldigt snabb och väldigt metodisk, dessutom har hans feedback har varit mycket bra. Lägg där till att det sätt som han vann World Series på var mycket imponerande, det handlar inte bara om hans fart utan även hans mognad och hans förmåga att lägga upp en säsong på ett vinnande sätt.

Detta är inte första gången som McLaren tar upp en egen, inom F1 oprövad, talang. Förra gången man satsade på en egen förare så hette denna Lewis Hamilton.

Han vann lopp första säsongen 2007, var med och slogs om VM-titeln under sitt första år i F1 och vann den också under sin andra säsong för stallet, 2008.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1