"Folk tror att vi är halvtjockisar"

SPORTBLADET

Golfeliten upprörd när Stenson snuvades på priset

Han skrev idrottshistoria nyligen.

Henrik Stenson, 37, blev förste någonsin att vinna både USA- och Europatouren under samma säsong.

Ändå snuvades han på Bragdguldet.

– Vi golfare glöms bort, säger Peter Hedblom.

När Stenson sänkte eagleputten på det 18:e hålet i DP World Tour Championship i Dubai tidigare i november blev han den förste någonsin att vinna både PGA-touren och Europatouren under samma säsong.

Men trots att han skrev historia fick 37-åringen aldrig Bragdguldet.

– Jag har skrivit golfhistoria och tyvärr räckte inte det. Hatten av för Johan Olson, jag önskar honom lycka till i framtiden, säger Stenson till Svenska Dagbladet.

Golfeliten upprörd

Men golfkollegorna är betydligt mer upprörda över att han snuvades på Bragdguldet. Peter Hedblom, med en tiondeplats på Perth International som bäst i år, tycker att priset skulle gått till Stenson.

– Vi golfare glöms bort. Titta på Annika Sörenstam, till exempel. Tidigare var hon rankad som världens bästa idrottskvinna. Men i Sverige var hon knappt med på någon lista alls, säger Hedblom.

Vad beror det på?

– Skidorna har Vinterstudion. De har långa sändningar från, typ, ippvärmningstävlingar. Skidor är så tillgängligt.

– Men kollar man på konkurrensen så finns det sex, kanske åtta, bra länder inom skidåkningen. Golf är en mycket större konkurrenssport. Vi har 30, 40 starka länder med duktiga golfare, fortsätter Hedblom.

"Folk tror vi är halvtjocka"

Varför borde Stenson ha vunnit Bragdguldet?

– Det han gjort kommer aldrig att upprepas av en svensk. Det är en fantastisk prestation. Men folk tror att golfare är halvtjocka idrottare som går runt och glassar lite på banan.

– Men jag kan säga att Stenson spenderar sex till sju timmar dagligen, sedan kör han någon timme på gym. Sedan är det läggdags, fortsätter Hedblom.

På Twitter är även de kvinnliga stjärngolfarna upprörda:

– What…inget bragdguld till Henrik Stensson!! Allvarligt talat, skriver Maria Hjorth.

– Besviken att se att inte Henrik Stenson fick det bragdguld han förtjänar... i alla golfares ögon saknar hans framgångar ord!! menar Anna Nordqvist.