Sportbladet

Mattias Andersson löser målvaktskrisen i Barcelona

MALMÖ

Drotts Mattias Andersson packade ner skor, suspensoar och andra handbollsgrejor och flög till Barcelona på måndagskvällen.

Han skall dela målvaktsjobbet hos de regerande spanska mästarna med Tomas Svensson.

Debut om en vecka. Avslutning 23 juni.

Foto: Anders Deros
Mattias Andersson.

Anledningen till Mattias spanska utflykt är att Tomas Svenssons målvaktskollega David Barrufet (spanska landslagets etta) blev knäskadad i den första finalmatchen i Champions League i lördags mot Portland San Antonio (förlust 24-30).

Situationen blev hektisk. Alternativet var att klubbens talang skulle vara uppbackning till Tomas Svensson i de sex ligamatcher som återstår.

Det var inget gångbart alternativ.

- Han är bara 16 år, det går inte. Så jag jobbade hårt i helgen på att få ner Mattias. Jag skulle väl kunna stå ensam men det är för tufft, säger Tomas Svensson till TT.

Dubbla känslor

Barcelona, regerande mästare, lånar svenska landslagets tredjemålvakt. Mattias kommer att debutera i den pyreneiska cupen i nästa vecka om alla papper är klara. Fyra lag deltar, bland andra Martin Frändesjös franska Montpellier.

Allt har gått undan. Mattias fick anbudet på vägen hem i bussen efter Drotts förlust i den avgörande SM-semifinalen mot Guif i Eskilstuna i lördags kväll.

- Det var jag som ringde, säger Tomas Svensson, som gläds över att hans gamla klubb Guif är klart för final, samtidigt som det löser målvaktskrisen i Barcelona.

Mattias blev överrumplad:

- Det var dubbla känslor, först den tråkiga förlusten och så kom den här spännande chansen att få spela mot de bästa, säger han.

Tomas ensam

Mattias kontrakt med Drott har löpt ut så när spanska ligan är slutspelad är han fri att gå till en annan klubb. Men det blir knappast Barcelona, klubben satsar knappast på tre toppmålvakter när Barufet är tillbaka i höst.

Barcelona ligger tvåa i tabellen, tre poäng efter Ademar Lèon som förstärker med en annan Drott-spelare, flerfaldige OS-, VM och EM-medaljören Magnus Andersson, i ligaspurten.

På lördag spelas den avgörande finalmatchen i Champions League. Mattias Andersson kommer inte att spela, det tillåter inte reglerna.

Tomas Svensson får ensam jaga sin sjunde titel i rad (sex med Barcelona). Det kan bli svårt. Barcelona har också landslagsmannen Masip på skadelistan.

Bo Harmby/TT