OS-oron: ”Behöver få ordning på ryggen nu”

SPORTBLADET

PITEÅ. Emil Jönsson, 32, misslyckades totalt på sprinten i fredags och genomförde söndagens tremil med en låsning i ryggen.

Nu sätter veteranen allt på ett kort för att nå OS i Sydkorea.

– Nu ska jag hem och knäcka upp ryggen och sen ha ett minutschema två veckor framåt och sen bara leverera, säger han.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Emil Jönsson går en kamp mot klockan.

Emil Jönssons chanser om få åka med till OS i Pyeongchang i februari blir allt färre.

Efter misslyckandet i sprintkvalet på Scandinaviska cupen i Piteå i fredags, där Jönsson med hjälp av tidigare alpin-stjärnan Hans Olsson hade problem med fästet, bara blev 31:a åkare och därmed åkte ut.

– Nu är vi långt ner i källaren, nu är vi långt ner i botten, sa 32-åringen då.

I dag ställde han upp på 30 kilometer klassisk skidåkning och blev 30:e åkare, ett par minuter före Petter Northug men långt efter vinnaren Mattis Stenshagen.

”Låsning i ryggen”

– Jag hade absolut inga krav i dag. Det var hur länge sedan som helst som jag hade en sån här tävling senast. Det här var ett rent träningspass för att blåsa ur kroppen. Det är klart man vill vara längre fram, herregud, men det var det här jag behövde att få plåga på och få en genomkörare. Vi är halvnöjda. Men det var jobbiga varv. Vilken jävla bana här uppe, säger Jönsson som sedan berättar att han hämmades av en ömmande rygg.

– Jag fick en låsning i ryggen som jag kände redan efter varv två så jag kunde inte kräma på det sista. Jag tyckte ändå jag höll ihop det hyfsat, Jag är ändå ungefär där jag vill vara och vet vad jag måste göra nu för att få till det.

Du har ingen panik för OS?

– Jag behöver bara komma igång och få ordning på ryggen nu. Det är ingen fara alls och jag tyckte jag hade bra skidor i dag, vallarteamet fick sin revansch. Så skidorna var bra, kroppen så där och jag tycker vi har en plan och vi tar det efter den. Det är stress men ingen panik.

Minutschema

Hur ser OS-planen ut?

– Nu är det två världscuphelgen här som kommer och framför allt i Planica om två veckor så är det sista sprinten på klassiskt stil. Allt är fokus på den, så det här var bara träningspass. Nu ska jag hem och knäcka upp ryggen och sen ha ett minutschema två veckor framåt och sen bara leverera.

Det känns som att du sätter allt på ett kort här?

– Haha, ja. Helt lugnt.

ARTIKELN HANDLAR OM