”Han vill försvinna, det är hans önskan”

avAnna Andersson

Foto: Dimitar Dilkoff / TT / NTB Scanpix

Det har gått fyra år sedan Michael Schumacher föll illa i skidbacken. I dag fyller han 49 år.

Men fortfarande är det ingen utanför familjen som vet hur han mår.

– Det är hans önskan, säger managern Sabine Kehm.

Trots att Michael Schumacher har vunnit sju VM-titlar i F1 och visat upp sitt liv på och kring racerbanan så har han alltid varit väldigt privat.

Under hans akiva tid gjordes inga reportage hemma, ingen journalist hade hans telefonnummer och ingen fick fotografera hans barn. Det livet han levde utanför racerbanan tillhörde familjen.

Hustrun Corinna och barnen Gina-Maria och Mick.

Så såg det ut under hela hans karriär och så ser det ut i dag - mer än sex år efter det att han avslutade sin karriär.

Mer än fyra år sedan han drabbades av svåra hjärnskador efter ett fall i skidbacken.

”Gjort stora framsteg”

– Vi ber medierna att respektera vår och våra vänners privata sfär och vi tackar för ert stöd, skrev familjen i ett pressmeddelande den 30 december 2013.

Michael Schumacher försattes i koma och han tvingades till flera operationer för att överleva. Det tog över ett år innan han vaknade ur koman och under sommaren 2014 flyttades han i hemlighet från sjukhuset i Grenoble för att inleda sin rehabilitering på universitetskliniken i schweiziska Lausanne. Efter ytterligare 85 dagar återvände han hem till huset som ligger vid Genevesjön i Schweiz.

– Michael fortsätter sin rehabilitering hemma. Med tanke på hur svåra hans skador är har han gjort framsteg under de senaste veckorna, men han har en lång och tuff väg kvar, sa hans manager Sabine Kehm i september 2014.

”Ingen allmän egendom”

Men sedan dess har det varit tyst.

Trots att både tyska och internationella medier har skrivit spaltmeter om den förre racerstjärnan och trots att flera av hans tidigare kollegor och medarbetare undrar över hur han mår kommer det ingen information.

– Michaels hälsa är ingen allmän egendom, därför kommer vi inte att lämna några ytterligare uppdateringar. Det handlar också om att skydda hans innersta krets. Ur ett juridiskt perspektiv vore varje enskilt uttalande om Michaels hälsa en kränkning, sa Kehm i december 2016.

Under 2017 har hans dotter Gina Marie vunnit VM i westernridning och hans son Mick kört EM i F3 och han har dessutom fått köra pappas gamla F1:a under ett PR-jippo i samband med VM-loppet i Belgien. Båda barnen är framgångsrika på sina arenor och syns numera ofta i media.

”Vill försvinna”

Men ingen av dem svarar på frågor som rör deras pappa.

Det gör inte heller Sabine Kehm, som varit familjens Schumachers nära vän i mer än tio år som nu hjälper sonen Mick i hans arbete för att en dag nå Formel 1.

Hon är tyst eftersom Michael Schumacher redan innan olyckan bad henne att hålla honom borta från offentligheten.

– Han sa att han ville försvinna, säger hon till franska L'Équipe

– Han sa: Ring mig inte för att planera någonting inför nästa år. Jag kommer att försvinna. Det var hans hemliga önskan. Därför säger jag inte heller någonting.

I dag fyller Michael Schumacher 49 år.

ARTIKELN HANDLAR OM