Ljusdal planerar bygga bandyhall

SPORTBLADET

”Kan som tidigaste stå klar 2009”

Ljusdal bygger bandyhall för att behålla World cup.

– Den kan som tidigaste stå klar 2009, säger Per-Arne Weglin, ordförande i World cup-kommittén.

Inför och under årets turnering har Ljusdal fått mycket kritik för isförhållandena på idrottsparken. Varför spela bandy utomhus i oktober när vi har hallar? undrade representanter för både Edsbyn och Västerås.

– Visst har vi känt oss lite handikappade, erkänner Per-Arne Weglin.

Därför var cupgeneralen mycket nöjd med att på söndagen kunna presentera en långt framskriden plan för att bygga en evenemangshall. I centrala Ljusdal ska flera hektar mark köpas loss för att bygga en hall på 1,5 hektar med tillhörande mässområde och parkeringsplatser. Allt på bekvämt gångavstånd från det under cupdagarna välbesökta Stadshotellet.

– Det här gör att vi får behålla den här cupen så länge bandy spelas, menar Weglin.

Förhandlingar med sågverket som just nu äger marken pågår med hjälp av kommunen och är nyckeln till om bygget blir verklighet. Om Weglins planer går igenom ska en hall med plats för 3800 sittplatser byggas. Hela projektet lär kosta över 50 miljoner kronor och finansieringsplanen är inte klar. Men gruppen som tagit fram planen vill att hallen ska ägas av ett bolag, inte av kommunen.

Nästa steg i processen är en rekognoseringsresa österut under november månad, för att se exempel på andra hallbyggen av samma typ.

Går allt smärtfritt kan första spadtagen tas före årsskiftet. Då kan hallen var klar redan till World cup 2009.

Ljusdal har kontrakt att arrangera dygnet-runt-turneringen till och med 2012. Cupen har spelats sedan 1974

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy