Strömberg: Friberg har vad som krävs

SPORTBLADET

”Många kallar det en skräll – JAG är inte dugg förvånad”

Foto: Gillar läget Louise Friberg hoppas få sitt genombrott på British Open. ”Man brukar ju ha en bra rond, en dålig och några mittemellan så vi får väl hoppas att detta var mitte­mellan”, säger hon efter första dagens andraplats.

Många kallar det en skräll.

Själv är jag inte ett dugg förvånad att Louise Friberg inlett British Open så bra att hon delar andra plats.

Hon är ett jättelöfte som förhoppningsvis infriar förväntningarna på sikt.

Men om hon skulle hålla hela vägen och lyckas vinna British Open – då skulle jag bli oerhört positivt förvånad – det är för mycket begärt.

Ett varv är bara ett varv och det är ingenting i den här typen av tävling. Vem som helst av de femtio bästa, kanske ännu fler, kan fortfarande vinna och det finns svenskor som har större chans än Louise Friberg.

Men ändå oerhört mycket cred till henne för det är inte lätt att komma till St Andrews och ha en så avslappnad inställning som hon har.

Just hennes kommentarer efter varvet visar att hon har vad som krävs. En kombination av lite kaxigt självförtroende och en dos distans. Hon vet att det är lång väg kvar och är beredd att kämpa. För en kamp är vad det kommer att bli om det börjar blåsa på lite grann.

Vackert väder gynnar Ochoa

Om vädret däremot fortsätter att vara gynnsamt så kan Lorena Ochoa faktiskt bli svårstoppad men jag tror att hon behöver leda med några slag inför sista nio.

Hon har visat ganska tydliga majornerver tidigare och en första seger skulle betyda så mycket för henne att hon kommer att bli darrig mot slutet.

Kanske är hon ändå mogen att hålla nu. Att hon ännu inte vunnit en major är nästan otroligt och

exakt så måste hon själv känna. Det kan bli en boja efter några misslyckanden..

Av svenskorna fortsätter Sophie Gustafson och Annika Sörenstam att visa bra form och det är väl också de svenskor som på förhand känns vassast.

Sörenstam verkar oerhört laddad och just stark motivation att skriva historia är något som kan driva henne genom dimman som hon vandrat i de senaste månaderna. En seger här på St Andrews skulle ge henne en nytändning som varar ett tag.

Sophie behöver egentligen bara spela sitt normala spel och förstå hur bra hon är. Då räcker det långt varje vecka.

Att Catrin Nilsmark också går under par var väl något mer överraskande men hon är en bra ballstriker när det stämmer. Hoppas att hon orkar spela

fyra bra varv med bra balans.

Generationsväxlingen ser svår ut

Det fanns några svenskor som i princip spelade bort sina chanser att vinna. Liselotte Neumann och Carin Koch får svårt att ens nå kvalgränsen om dom inte bättrar sig ordentligt och känslan är att de inte spelar bra särskilt ofta nuförtiden.

Vi har en generationsväxling på damsidan och det har inte sett helt positivt ut.

Kanske att en blond skånetös från Rya kan ge lite nytt hopp.

Och jag har verkligen inget emot att bli förvånad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf