Anna Andersson: Det är bedrövligt att spionaffären kan leda till självmord

Publicerad:
Uppdaterad:

VM kan avgöras i ett konferensrum

F1 är härligt spännande på banan – men kan avgöras i en möteslokal.

Det är bedrövligt.

Det är bara fyra lopp kvar av säsongen och det skiljer tre poäng mellan ettan och tvåan. Så härligt spännande har inte formel 1 varit på mycket, mycket länge. Ingenting känns förutbestämt och det finns minst fyra förare som kan vara med och bestämma utgången av årets mästerskap.

Ändå är 2007 ett misslyckande.

Den bedrövliga spionaffären kan tvinga sporten till att begå ett tragiskt självmord.

McLaren hävdar att det är en mans verk, att han ensam tagit beslutet och att när han nu är borta är också problemet borta. Samtidigt hittar FIA nya bevis och när man tvingar förarna att berätta, och ger dem möjligheten att själva slippa straff, riskerar McLaren att falla riktigt tungt.

Självklart kan ett stall dra nytta av information som de får av en konkurrent – om den kan omsättas korrekt.

I fallet McLaren ryktas det om att de fått kunskaper om Ferraris inställningar för hjulupphängning och eftersom McLaren tidigare samarbetat med Michelin medan Ferrari haft ett intimt samarbete med årets enda däckleverantör – Bridgestone – är det klart att man kunnat hitta en del nyttig information.

Dessutom kan man få en referens till det egna materialet och en möjlighet att ta reda på hur motståndarna kommit fram till en vinnande lösning.

Vet de ens hela sanningen?

Exakt vad som har skett är det svårt att få någon insyn i och därför är det omöjligt att ha någon åsikt om vad FIA bör göra. Frågan är om ens de vet hela sanningen och det gör fallet så fruktansvärt komplext. Samtidigt som man måste statuera ett exempel ska det göras på korrekta grunder och utan att sporten blir lidande.

På torsdag ska World Council, FIAs högsta organ, diskutera fallet i Paris och McLaren-Mercedes riskerar att stängas av från VM både i år och under nästa säsong.

Det skulle säkert välkomnas av flera motståndare, samtidigt skulle det vara som att begå självmord.

F1 behöver flera team som slåss om segern, inte ännu flera år där det är ett team dominerar och man tvingas till omskrivningar av reglerna för att det ska bli någorlunda spännande.

Och nu sitter vi här med den mest spännande säsongsavslutningen på länge framför oss – samtidigt som hela VM kan avgöras i ett konferensrum.

Det är bedrövligt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport