”Otroligt skönt att vi kunde vinna”

SPORTBLADET

Frölunda fortfarande under kvalstrecket

Frölunda saknar fortfarande en trepoängare på hemmaplan.

Linköping tog dock sin första trea när man i Scandinavium vann med 3–1 (1–0, 2–1, 0–0).

– Det var otroligt skönt att vi kunde vinna på bortaplan för första gången denna säsong, sade Linköpings tränare Gunnar Persson efter matchen.

Annars var det Frölunda som började matchen bäst och skapade under de första tio minuterna fler målchanser än vad man gjort i många tidigare matcher. Linköpings tjeckiske målvakt Roman Cechmanek spelade dock strålande under den perioden och höll tätt.

– Där var det Roman som räddade oss kvar i matchen, sade Gunnar Persson.

När Frölunda inte lyckades göra mål i inledningen trots ett ganska bra power-play vid två tillfällen verkade det som om luften gick ur spelarna.

När så Linköping fick två snabba numerära överlägen i mitten av perioden tog man också ledningen genom Mikko Luoma.

I mittperioden ökade Linköping på till 2–0 efter mycket svagt försvarsspel av Frölunda. Sami Torkki fick stå helt ensam fram Joel Gistedt och raka in pucken.

– Vi tappade markeringen helt i försvaret och Linköping fick göra väldigt enkla mål, sade Frölundas tränare Stephan Lundh.

– Det känns ruttet att förlora matchen när vi ändå gjorde en så bra inledning.

Fick chansen

Frölunda fick dock chansen att komma in i matchen när Martin Plüss reducerade bara 35 sekunder efter Linköpings andra mål.

– Där trodde jag att vi skulle ta över matchen, men vi saknar tydligen tillräckligt bra självförtroende för att avgöra. Vi gör alldeles för enkla avslut, sade Lundh.

I tredje perioden bevakade bara Linköping sin ledning och ville bara spela av matchen. Laget spelade mycket kompakt framför det egna målet och släppte inte till några målchanser.

– Där spelade vi mycket stabilt.

Efter tre raka segrar på hemmaplan och första bortasegern börjar nu Linköping klättra i tabellen och närmare sig toppen.

För Frölunda är det betydligt tyngre. Matchen mot Linköping var den sjunde på hemmais för säsongen. Inte en enda seger under ordinarie tid har man lyckats med.

Scandinavium har tidigare år varit en skräckarena för motståndarna, nu tycks den vara en skräck för hemmaspelarna i Frölunda.

– Alla vill vinna på hemmaplan, och det är klart att det blir en press när segern inte kommer, sade Stephan Lundh.

Leif Brändström/TT