Capello – vet vad han vill och ger sig aldrig

SPORTBLADET

Don Fabio goes to London. Det kommer att bli tufft. Men om min intuition stämmer, lär det bli värre för engelska landslaget, än för Capello.

Svennis Eriksson är ett rö för vinden. Han rättar sig efter platsen han befinner sig på och gör sitt bästa för att smälta in.

Det är i och för sig en beundransvärd egenskap. Det tyder på känslighet och förmåga att anpassa sig. Men risken är att man tappar sig själv på vägen.

Roberto Mancini har alltid hyllat Erikssons psykologiska insikt. Jag har alltid haft intrycket att Eriksson viker sig för lätt inför starka personligheter och mycket pengar.

Fabio Capello är av ett annat slag. Han förväntar sig att omvärlden ska förändras efter hans recept.

Låta sig omstöpas. Inse att han har rätt och göra som han säger. Han skrämmer skiten ur den störste och stöddigaste spelare.

Respekterad av Zlatan

Inte för inte, säger Zlatan att han gillar Mister Capello. Han gillar honom därför att han har respekt för honom. Om Zlatan och Capello skulle råka i slagsmål, är utgången oviss.

Fabio Capello är den typ av tränare som många spelare darrar inför.

Ingen duar Capello

Ingen skulle komma på tanken att dua honom. Han vet sin plats och väntar sig att spelarna ska veta sina, oavsett hur mycket de tjänar.

Capello väljer sitt lag efter kapacitet och offervilja. Han har ingenting till övers för divalater eller spelare som vilar på lagrarna. Han bryr sig inte heller det minsta om vem som är trevlig eller inte. Hellre än genialisk värsting än en väluppfostrad medelmåtting, är Don Fabios melodi.

Han älskar spelare som tränar som galningar, som Zlatan och Pavel Nedved. Sådan var han själv på sin tid. Han levde för fotbollen. Han lydde blint. Först sin far och sedan sina tränare.

För er är han som italienare är mest. För mig är Fabio Capello en man från Gorizia, längst upp i nordöst. Det är något helt annat än att vara romare eller napolitan.

Titta på honom! Han är huggen i sten. Ingenting kan rubba honom. Han vet vad han vill och han ger sig aldrig.

Har vunnit allt

Fabio Capello har vunnit allt som går att vinna. Men hans största bragd är ”lo scudetto” med Roma. Att vinna ligan med Milan eller Juventus kräver sin man, men är aldrig omöjligt. Men att tvinga in de odisciplinerade romarna i ett sådant krävande projekt, är det få män som har lyckats med före honom.

Nisse Liedholm gjorde det med sin visdom och sin lejontass. Capello tog till sin kunskap, sin ilska och sin revanschvilja. Fabio Capello drivs av en outgrundlig vrede, men det är bara en sida av hans personlighet. Han är förbannad därför att han strävar efter perfektion och skönhet. Han älskar klassisk musik och är en framstående konstsamlare.

Nu blir han en riktig Mister, efter en tid i kylan. Sedan Fabio Capello fick sparken från Real Madrid har han varit kommentator på RAI. En lite trång kostym för Don Fabio, men mycket lärorik för tittarna. Capello har fått oss att se matcherna ur tränarens perspektiv. Han blir förbannad till och med i den rollen.

Jag har svårt att tro att Mister Capello kommer att förändra grundpelarna i engelsk fotboll. Det som italienarna kallar uno, due, goal (ett, två, mål). Däremot tror jag att han kommer att rätta in spelarna i ledet och lära dem vikten av ett starkt försvar. För att kunna göra det måste han lära sig engelska snabbt som attan. Om han är smart, använder han sitt utanförskap som en styrka i början. Ingen kan käfta med honom.

Kröker inte rygg för någon

Fabio Capellos begränsning är att han är osmidig. Han kröker inte rygg för någon, slätar inte över, erkänner aldrig ett misstag. Hans fläckfria rykte naggades i kanten av Calciopoli. Nog måste väl Juventus tränare ha fattat vad Lucky Moggi och Antonio Giraudo höll på med?

Det förefaller troligt. Men Fabio Capello smet ut bakvägen i tid och räddade sitt skinn. Nu har han chansen att göra män av engelsmännen och kanske slå Italien i Sydafrika. Det kommer inte att göra honom populär på hemmaplan. Men att vara populär, det har aldrig intresserat Fabio Capello.