MOTOR-LISTAN

SPORTBLADET

– med Anna Andersson

Foto: Lewis Hamilton och Fernando Alonso.

POLE POSITION

1) Alonso vs Hamilton

F1 har sommarlov, men ändå snackas det bara om en enda sak.

McLaren-Mercedes och Fernando Alonso mot Lewis Hamilton.

Spanjoren hävdar att engelsmannen inte längre pratar med honom och engelsmannen att det är precis tvärt om. Efter Alonsos parkering i depån under kvalet av Ungerns GP har plötsligt allt rasat. The Times skriver att Alonso lär lämna stallet redan till nyår och italiensk media berättar att Ferrari vill köpa loss Lewis Hamilton.

McLaren-Mercedes försöker att lösa problemen internt under uppehållet, men gissa om detta kommer att vara snackisen under resten av hösten.

2) Marcus Grönholm

Han tog sin sjunde seger i Finlands VM-rally och leder VM när nu asfaltssäsongen börjar. Han hade tänkt berätta om sina framtidsplaner efter rallyt, men väljer att fundera ett tag till.

– Just nu är det viktigaste att det är sju lopp kvar och jag vill vinna VM. Det är inte rätt tidpunkt och fundera på om jag ska sluta eller inte, säger han till motorsporttotal.

3) Valentino Rossi

Stora snackisen inom MotoGP är att superstjärnan misstänks för skattefusk. Nyhetsbyrån ANSA skriver att han undanhållit staten ungefär 60 miljoner Euro (546 milj kr) mellan 2000 och 2004. Han hade då sin bostad i London, men enligt det italienska skatteverket bodde han egentligen kvar i Italien. Han skaffade sig bara en bostad i England för att slippa betala så mycket i skatt.

4) F1-skvaller

Det snackas om att...

...Nelson Piquet Jr är klar för Renault 2008. Ryktet säger att det är Giancarlo Fisichella som får lämna stallet.

...Vitantonio Liuzzi vet att hans dagar hos Toro Rosso är räknade, därför förhandlar han nu med andra F1-stall.

5) Orkan

F1-banan i Shanghai, Kina skadades svårt av en orkan förra veckan. Byarna uppmättes till 130 km/tim och skadade fyra av läktarna och delar av banan. Det är ännu inte klart om allt hinner repareras fram till F1-loppet den 7 oktober, men det sögs från kinesiskt håll att loppet ändå ska gå att genomföra.

6) Kenneth Hansen

Otäck krasch i Norge senast, men nu är svensken självklart med igen när nästa omgång av EM i rallycross ska avgöras i belgiska Maasmechelen. Mästerskapet är rekordjämnt, Lasse Larsson och Anders Eriksson leder med 76 poäng var, Kenneth Hansen är trea med 74 poäng. Tre tävlingar återstår. Söndag SVT 24 kl 22.15

7) Colin McRae

Den förre världsmästaren är redo för comeback. Han satsar på att köra rally-VM nästa år.

– Jag är riktigt laddad för det, säger 39-åringen till autosport.com.

– Om det inte funkar nästa år blir det ingen comeback.

Han ska även köra Dakarrallyt 2008.

8) Dario Franchetti

Indyföraren klarade den fruktansvärda kraschen helt utan skador. Däremot förstördes det chassi som han hade när han vann Indy 500.

– Jag tackar bilen för att jag klarade mig undan med näsblod, säger han till motorsporttotal.

Indycar kör i Kentucky i helgen, Viasat Sport 3, söndag kl 00.30.

9) 13 september

Då ska FIAs International Court of Appeal ( internationella domstol)träffas i Paris och fatta beslut i spionageaffären. Samtliga F1-stall är inbjudna och de får lämna sin mening, muntligt och skriftligt.

McLaren överklagar också det faktum att de inte fick några konstruktörspoäng ( 15) i Ungern och även det avgörs i Paris denna dag.

10) Eddie Irvine

Han säger i alla fall vad han tycker, den gode britten. I sin kolumn i Virgin Media skriver han om bråket i McLaren.

– En världsmästare ska ha någonting i huvudet också. Alonsos blockering av Hamilton i kvalet var något av det dummaste jag sett., skriver han och fortsätter.

– Den respektlöshet han visade Ron Dennis är helt makalös. Lewis spelar ett smart spel när det gäller att framstå som den oskyldiga killen i media, men nu börjar man ana hans arrogans. Framgången har stigit honom åt huvudet.

MOTORSTOPP

PG Andersson

Rallykillen har kört för fort - och det rejält. Han körde 137 km/tim på en 90-väg och har blivit av med körkortet. Det gör att JVM-ledaren måste ha dispens för att få köra deltävlingen i Tyskland den 17-19 augusti. Får han inte den tvingas han stå över tävlingen och missar chansen till flera viktiga poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM