Här ska sju världsrekord slås!

SPORTBLADET

Mannen bakom de nya VM-banorna lovar supertider

1 av 2

Nya supersnabba banor ska få VM i Osaka att slå världsrekord i världsrekord.

Gummiblandningen i de nya banorna är fortfarande hemlig, men stadionansvarige Yoshi Nakagawa säger:

– Jag räknar med sex eller sju världsrekord under VM.

Yoshi Nakagawa är en trevlig man, japanskt artig och han har varit med under hela processen att ta fram de nya VM-banorna.

Uppdraget att göra de nya banorna gick till Kirjochi Moriishi på företaget Oku-En-Tou-Cas Ltd.

”Banorna är unika”

– Så de här banorna är unika. De finns ingen annanstans i världen. Och målsättningen var att göra banorna så snabba att det kommer att sättas fler världsrekord än i Stuttgart 1993. Då var det fem. Vi tror på sex eller sju om löparna har lite hjälp av medvind, säger Nakagawa.

Han ställer sig själv i startställning för att illustrera det som startar på lördag.

– Försöken på 100 meter startar då och på söndagen går finalen. Blir det världs- rekord då har konstruktören lovat att avslöja hemligheten med de nya banorna. Det kommer att bli intressant, tro mig.

Men varför kan ni inte berätta redan nu?

– Därför att allt är så nytt att företagets patentansökan ännu inte är klar. Och det handlar inte bara om den speciella blandningen i banorna. De är också behandlade med ett ytskikt som reflekterar solstrålarna. Så banorna håller sig kalla i värmen. Det är högteknologi rakt igenom.

Snabba banor kan låta lite märkligt, men det är ett faktum att hårdare banor ger bättre tider i framför allt sprint- och hoppgrenarna.

När Tokyo-VM avgjordes 1991 hade den stadion också helt egentillverkade banor. Då blev det världsrekord på 100 meter, längd och 4x1000 meter.

Världens bästa 400- meterslöpare, amerikanen Jeremy Wariner, tävlade i Osaka vid GP-tävlingen och VM-genrepet i maj. Efter DN-galan bekräftade han att banorna är rekordsnabba.

Johnsons rekord i fara

– Ja, jag sprang på 43,50 i DN-galan, men med exakt samma lopp i Osaka springer jag lätt 43,30. Det är banorna som gör hela skillnaden, berättade Wariner.

Yoshi Nakagawa tror också att Michael Johnsons världsrekord på 400 meter (43,18) är en av de tider som kommer att ryka i Osaka.

– Ja, 100, 200 och 400 meter kan bli rekordsnabba. Och så stafetterna på 4x100 och 4x400 meter. Och så tror jag att kinesen Liu Xiang kan slå sitt eget världsrekord på 110 häck. Och något till. Men då får vi alla hoppas att löparna har medvind i loppen. Annars blir det svårare. Även på de här banorna.

SNABBA BANOR

VÄRLDREKORDEN SOM SATTS I VM

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott