TV-krönika: Nanne borde fått mer utrymme

SPORTBLADET

För ett ögonblick blev det lite oroligt i Fotbollsmåndags studio i går.

Magnus Haglund hade precis dragit hela

laguppställningen, position för position, direkt inför Patrick Ekwalls mikrofon nere i Spanien. Ett oortodoxt grepp – dessa startelvor bevakas ju åtminstone i landslagets fall hårdare än riksregalierna.

Nu sändes de rakt ut till miljontals svenska hushåll. Ola Wenström, som säkert såg framför sig hur Valencias spioner nu kastade sig på sina bakelittelefoner för att meddela att Ilola var tillbaka och att detta kanske kunde få spanjorerna att ändra om och chockspela Gavilan på mitten, ställde snabbt frågan till tillfällige bisittaren Nanne Bergstrand:

”Ska man verkligen stå och dra hela laget sådär?”

Nanne Bergstrand hade inte lika höga tankar om varken Valencias spion­aktivitet eller Fotbollsmåndags spridning ute i världen.

”Valencia har ändå inte så bra koll på Elfsborg, så det spelar nog ingen roll”.

Nanne var lågmäld men bra och han borde fått utrymme att utveckla ett par saker.

Bland annat sa han att ”det är en myt att vi i Sverige har bra försvarsspel” och det har väl många insett, men det hade varit intressant att fördjupa sig i. Han pratade också om att Magnus Haglund rabblar ett ”mantra som han måste sprida” nu när han säger att Elfsborg satsar på att vinna.

Och visst – det ÄR någonting med Magnus Haglund, det syntes tydligt i går kväll. Något man annars nästan bara ser hos politiskt eller religiöst väldigt övertygade personer.

”Jag är ganska övertygad om att vi tar ledningen på Borås Arena”, sa han och tittade med sin röntgenblick på Ekwall – och sådana ord, tja, det är häftigt om det funkar, men det finns ju nästan en lag som säger att man får äta upp dem.

Titta bara på Janne Andersson, HBK-tränaren, som i ett reportage i Sportnytt före matchen likt en from koncernledare konstaterade att han ”trivdes bäst i motgång” och nu när Halmstad ledde allsvenskan så, nja, det var ändå inte helt hundra, he, he.

Efter matchen var han inte lika storsint, när han sammanbitet gnällde över Malmös första mål. Tja, det är så det brukar gå.