Jättetalangen på väg mot VM

SPORTBLADET

Jonas Lhose nära 80 meter på SM

Foto: Jonas Lohse klipper till.

Eskilstuna (TT)

Han förlängde ansatsen med fyra meter inför SM.

Det gjorde att supertalangen Jonas Lohse kan ha kastat sig rakt in i VM-truppen. Med 77,99 tog han silver i spjut bakom Magnus Arvidsson.

Idrotten har hela tiden funnits i familjen Lohse. Pappa Bobby har vunnit OS-silver i segling och brorsan Magnus har tagit JEM-guld i kula.

Ändå höll Jonas inte på med någon idrott i de tidiga tonåren. Men för tre och ett halvt år sedan testade han spjutkastning för första gången – och under pappa Bobbys träning har Mölndalslöftet haft en enorm utveckling. Den 202 centimeter långe supertalangen kastade 77,09 i kvalet då han slutade sjua på årets junior-EM i juli, men sedan dess har han hunnit ändra i ansatsen.

– Jag och pappa kom för en vecka sedan på att vi skulle testa en ny ansats. Det var dags att ta ett steg vidare – och det funkade ju ganska bra. Min tidigare ansats var 19 meter, nu är den 23 meter. Men de flesta har väl mer än 30 meter – så det finns en bit kvar att springa på, förklarar 20-åringen.

Klarade B-kvalgränsen

Inför SM var VM-klare världskastaren Magnus Arvidsson klar favorit, och bakom honom skulle Daniel Ragnvaldsson (77,99 i år) och Gabriel Wallin (78,97 som säsongsbästa) gör upp om en VM-plats.

Men halvvägs in i spjutfinalen ledde Jonas Lohse. Med den nya förlängda ansatsen vräkte han iväg spjutet till personbästat 77,99 i den andra omgången och följde upp med ännu ett 77-meterskast i den tredje. Därmed fick förbundskapten Thomas Engdahl plötsligt ett tredje namn över B-kvalgränsen 77,80 och angenäma problem att fundera ut vem som ska komplettera Magnus Arvidsson i VM-truppen.

Att Arvidsson är landets bäste råder ingen tvekan om. Han klämde till med världsresultat 84,68 i sitt fjärde kast.

– Jag var lite stel i någon kota på ryggen, så det krävdes några kast innan jag mjukade upp mig, förklarade Arvidsson.

TT: Vem vill du ha med dig till Japan av de tre övriga?

– Jag är glad att jag inte är förbundskapten, han får väl dra lott eller nåt.

Gabriel Wallin kastade exakt lika långt som Lohse under SM (77,99), men tappade silvret på ett sämre andrakast. Södertäljekastaren tycker ändå att han borde få VM-biljetten av förbundskapten Engdahl, då han var tre och en halv meter bättre än fyran Ragnvaldsson.

– Inför SM skulle det ju stå mellan mig och Ragnvaldsson. Jag vet inte hur Engdahl resonerar, men jag tycker jag borde ligga bra till. Jag har ju kastat näst längst i år och hade samma resultat som Lohse i dag.

Inte i toppform

Wallin tryckte också på att han inte var i toppform:

– Jag har varit illamående och haft frossa efter DN-galan. Så med tanke på det tyckte jag att jag kastade väldigt bra i dag. Jag blir besviken om jag inte får åka till VM.

Lohse tar VM-uttagningen med ro:

– Jag blir inte besviken om jag inte får åka till VM, det har inte varit mitt mål i år. Det var att ta mig till junior-EM och att få kasta Finnkampen hemma i Göteborg. Men det skulle vara helt fantastiskt att få åka. Det skulle vara en bra erfarenhet inför framtiden och jag tror jag kommer att utvecklas ännu mer.

Förbundskapten Thomas Engdahl bestämmer under söndagen vem som får VM-biljetten.

VM i Osaka startar den 25 augusti.

PERSONBÄSTA AV NIKITIN. Herrfinalen på 400 meter höll bra klass, trots att Johan Wissman inte ställde upp. Thomas Nikitin vann på personbästat 46,14. Fredrik Johansson var tvåa på 46,45 och Hässelbys Andreas Mokdasi trea med tiden 47,12.

Förre längdstjärnan Mattias Sunneborn, född 1970, var fyra på 48,26. Johan Wissmans nysatta svenska rekord lyder 45,03. (TT)

CLAESSON I FORM. Mattias Claesson visade glimrande form när han vann 800-metersfinalen. Med 200 meter kvar exploderade han ifrån det övriga fältet och vann överlägset på tiden 1.48,60 efter ett inledande 55-varv. Tvåan Fredrik Karlsson fick stryk med nästan 2,2 sekunder. Claesson har gjort 1.46,57 i år och är med sin fina spurt ett spännande namn i internationella mästerskap. På inne-EM i våras slutade Claesson fyra. (TT)

JACOBSEN VANN SM – SKOOG TILL VM. Per Jacobsen vann SM-guldet på hinder, men det blir ändå silvermannen Henrik Skoog som får åka med Mustafa Mohamed till VM i Japan. Skoog drog i nästan 3000 meter, men efter det sista hindret spurtade Jacobsen förbi och vann på tiden 8.44,73. Jacobsen hade dock behövt att göra under VM-kvalgränsen 8.32,00 också för att få en biljett till Japan. Skoog, som gjorde 8.31,73 på DN-galan, får nu åka till Osaka. Mustafa Mohamed springer under SM 5000 meter i stället för hinder. (TT)

HANNA-MIA MOT JAPAN. Hanna-Mia Persson vann SM-guld i stav på lördagen. Med 4,20 var hon 28 centimeter bättre än tvåan Maria Rendin. Persson lär därmed definitivt ha avgjort duellen om den svenska VM-biljetten i damstav. Persson har i år 10–0 i inbördes möten mot Rendin. (TT)

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott