Om whisky, WPT och överbetandets nackdelar

SPORTBLADET

Den gångna helgen var jag nere i ­Malmö, inbjuden att uppträda i den ”pokersalong” som inretts på whiskymässan där.

Det var stundtals kö bland besökare som var nyfikna på att prova på den poker de sett på tv, och det räknar jag som ett gott tecken: ännu finns det utrymme för poker att växa lite till.

Och som bonus hölls, efter stängningsdags på lördagen, en privat turnering med ett gäng whiskyimportörer och där inköpet utgjordes av en flaska. Vinnaren fick välja först och ta flest flaskor, och så vidare nedåt i prislistan. Jag kom tvåa, så det kluckade en del om bagaget när jag flög hem igen ?

Varning för överbeten

I förra veckan tog jag upp hur du kan använda en överbet som vapen, och på flera olika sätt. Nu är det dags att även hiva upp varningsflaggan och peka på nackdelarna.

Det är påfallande, de gånger jag spelar no-limit på lägre nivåer på nätet, hur många som gång på gång överbetar potten. Före floppen höjer de inte till tre eller fyra gånger stora mörken, utan kanske till åtta eller tio gånger! Och anser de sig ha en hygglig träff på floppen, är de villiga att öppningsbeta 50 dollar eller mer i en pott där det just nu bara ligger 15 eller 20.

Ett sådant konsekvent överbetande ser du inte vid finalborden i WPT eller EPT – har du tänkt på det?

Det utgör helt enkelt dålig money management, av flera olika skäl.

För det första gör du dig skyldig till ett onödigt högt ekonomiskt risktagande, vilket inte är förenligt med smart poker.

För det andra, de gånger du faktiskt har en kanonträff och VILL ha syn, riskerar du att skrämma bort andra spelare så att du inte får betalt.

Och för det tredje, vilket kanske är allvarligast, kan du räkna med att de gånger du får syn efter att du har lagt in en jättebet med en halvbra eller trekvartsbra träff, är det när den andre sitter med ett monster och nu utan barmhärtighet eller nåd tänker plocka dig.

Välj dina lägen

Självklart måste du anpassa din spelstil; det förekommer bord på nätet där så gott som alla motspelare gör sig skyldiga till ett vilt överbetande, och då kan du göra pengar genom att välja dina lägen. Men som grundprincip ska du vara sparsam med att överbeta i dina potter, av de skäl som jag redovisat ovan.

Dan Glimne är författare till Pokerhandboken och kommentator i Pokermiljonen på TV 4.

Analysen

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker