”Det här landet är kaputt”

SPORTBLADET

Damernas förbundskapten Ulf Schefvert i stor intervju om "Bengan", uppgjorda matcher och svenska posten

Nej, Ulf Schefvert går inte till attack mot den nya regeringen, monarkin eller den svenska skolan.

Problemet är att posten inte delas ut på lördagar.

- Jag är en av de få som fortfarande skriver vanliga brev.

För Sportbladet berättar Sveriges just nu mest omtalade förbundskapten om hur Sportspegeln räddade hans liv, hur Bengan Johansson sågade honom och om uppgjorda matcher som förbundskapten.

Följde Bengan "Vi var ett gäng tränare i Sverige med en otrolig passion som gjorde tamejfan allt Bengan sa. Vi satt och analyserade nätterna genom tillsammans och drev det här", säger Ulf Schefvert.

Vi bestämmer träff på svenskarnas hotell Park på Karlavägen i Stockholm för 45 minuters intervju.

När en timme har gått har Ulf Schefvert fortfarande inte svarat klart på den första frågan.

Intervjun fortsätter ytterligare 45 minuter innan vi måste bryta. Dagen efter fortsätter vi ytterligare en dryg timme.

- Jag har aldrig varit med om någon som kan berätta så mycket historier, och det är hela tiden nya, säger Matilda Boson.

Vi förstår ganska snart vad hon menar.

Det här är Ulf Schefvert:

Han föddes i Sandviken 1957 och sysslade med de flesta idrotter som ung men satsningen låg på fotboll.

Det var först som 22-åring, då han flyttat till Östersund för att plugga på Socialhögskolan, som han bytte till handboll efter att Bosse Peterson, numera expert i Viasat, plötsligt petat sin mittback inför säsongsstarten med IFK Östersund i division tre.

- Jag har inte fått någon förklaring än i dag av Bosse.

När det var dags för praktik på Socialhögskolan hösten 1979 sökte han till Halmstad och ringde till Bengt Johansson, som var tränare i Drott, och frågade om han fick vara med och träna med dem under praktiken.

"Det blir nog inte så många matcher"

Drott hade ett fantastiskt lag på den tiden och Schefvert och de andra reserverna fick mest stå i försvar när förstauppställningen lirade.

Men redan efter tre, fyra matcher fick Schefvert chansen borta mot Hellas sedan Per Carlén blivit sjuk.

- Vi vann och jag tyckte att det gått rätt hyfsat. När vi satt på tåget på väg hem kom Bengan fram till mig: "Det blir nog inte så många fler matcher för dig i år, Schefvert. Kanske några i Europacupen."

Bengan fick rätt men Schefvert blev kvar i Drott och Halmstad och efter debutsäsongen var han bara petad två matcher fram till 1984. Han var en stabil försvarsspelare och hyfsad på niometer.

- Världens bästa "ögonspelare" - det såg snyggt ut det jag gjorde men ledde nästan ingenstans.

- Efter SM-guldet 1984 satt vi i bastun på Bengans skola och Olle Hagström i Drott sa plötsligt till mig: "Nu är det dags för dig att lägga av Schefvert. Du blir inte bättre än så här. Nu ska du bli tränare i stället, för att Bengan ska ta ett sabbatsår."

27 år gammal tog alltså Schefvert över regerande mästarna och förde dem till en ny SM-final.

Efter tre år i Stockholm på GIH:s handbollslinje (där han träffade sin blivande fru Britt Forsell, 129 A-landskamper) och spel och tränarskap i Tyresö återvände han till Drott 1988.

- Det blev fem enorma år med Drott med spelare som Ola Lindgren och Magnus Andersson. Vi vann två SM-guld och gick till final i Cupvinnarcupen.

Efterlyser dårar i dagens handboll

Men höjdpunkten var nog när man slog ut Barcelona i Europacupens kvartsfinal 1989 - troligen den största bedriften av en svensk klubb någonsin.

- Jag studerade säkert Barcelona i 40 timmar, samma match - vi hade ju bara den på VHS. Till slut visste jag vad Barcelonaspelarna hade i skostorlek!

Han menar att han som tränare gått "från hårddata till mjukdata".

- Det var mer statistik och kartläggning förr, nu bryr jag mig mer hur spelarna mår.

Han var en av de drivande när det svenska handbollsundret byggdes i slutet av 1980- och början av 1990-talet.

- Vi var ett gäng tränare i Sverige med en otrolig passion som gjorde tamejfan allt Bengan sa. Vi satt och analyserade nätterna genom tillsammans och drev det här.

Han efterlyser de här "dårarna" i dagens svenska handboll.

- Det snackas så mycket om pengar, men det behövs inga pengar för att bli bra. Inte mer än att man kan köpa löparskor och skivstänger. Träning kostar ingenting.

Efter säsongen 1993 tänkte han ta ett sabbatsår men i stället blev det fyra år i Danmark som förbundskapten för A- och U-landslagen med blandade resultat. Därefter följde tre år i Uddevalla med Kroppskultur och sen var tanken ett sabbatsår till.

Då, 2000, ringde Grekland och ett fantastiskt äventyr i ett av handbollens u-länder inleddes med sikte på Aten-OS.

- På första träningen fick vi bryta efter 45 minuter när det fortfarande var uppvärmning, då var spelarna dödströtta. En av dem frågade: "Coach, ska vi alltid träna så här hårt varje gång?"

Politiken spelar en stor roll i grekisk idrott och varje gång Schefvert försökte påtala brister fick han ständigt höra:

- På den tiden ni slogs med svärd satt vi och diskuterade demokratibegreppet.

I första kvalet mötte han en annan del av politiken i grekisk idrott.

- Det var kval till EM 2002 i form av gruppspel och vi skulle möta Turkiet hemma. Före matchen kom en av gubbarna från grekiska förbundet fram och sa: "turkarna vill göra upp, vi får vinna här hemma och de i Turkiet så spelar vi bort Bosnien."

- "Dra åt helvete", sa jag. Vi hade kunnat göra det men det fanns ju inte i ens sinnevärld att göra upp en match.

Grekland förlorade och missade EM i Sverige.

Till OS hade Schefvert byggt upp landslaget - resurserna var obegränsade inför hemma-OS och truppen låg 180 dagar ihop på läger varje år.

Det blev en sensationell sjätteplats i både OS och VM 2005. Sen blev det något överraskande Sveriges damlandslag för Schefvert.

Vad är den stora skillnaden mellan att träna damer och herrar?

- Ingen skillnad alls i träning, men som ledare måste man vara lite tydligare. Tjejer har svårare att fokusera på det positiva. Har man varit till 95 procent positiv och sedan lagt till något "men..." så hänger tjejerna upp sig på de där sista fem procenten.

Det totala engagemanget har alltid präglat Schefverts ledarskap men efter tiden i Grekland har han blivit ännu mer temperamentsfull.

- När jag kom hem till Sverige var jag nära att börja slåss med motståndarlagets föräldrar när jag var ledare för grabbens lag.

Under EM har hans raka rör och öppna spjäll på bänken gått rakt ut i tv.

- Men jag är aldrig elak! Jag kan bli arg på det spelarna gör men aldrig på personen. Sen är det lite spel för galleriet också.

Och hela tiden finns det en värme och befriande distans.

- Jag försöker hitta en bra glosa emellanåt och det brukar lätta upp stämningen.

Hans liv är handboll.

- Det är egentligen mitt enda intresse. Jag är hejdlöst dålig på tekniska saker. Den här mobilen jag fått kan jag knappt sätta på. Jag har datorn till att skriva ut saker, titta på handbollssidor på nätet och läsa mina mejl. Men nu har jag inte läst dem på två veckor.

- Jag är en av de få som fortfarande skriver vanliga brev. Jag har alltid kuvert med mig vart jag än går. Men herregud, nu hämtar man ut paket på bensinmacken och vi har inte ens lördagsutdelning som man har i ett land som Grekland. Det här landet är kaputt.

Sportspegeln räddade hans liv

Han har handbollen och idrotten att tacka för mycket - till och med att för att han lever.

En söndagskväll när Ulf var tolv år var hans pappa bortrest och hans mamma låg och sov. Ulf hade trotsat sin mor och hållt sig vaken på ovanvåningen för att se Sportspegeln. Då såg han rök sippra in i lägenheten.

- Det brann i grannlägenheten och farbrorn där inne dog. Hade jag också gått och lagt mig och somnat så...Sportspegeln räddade faktiskt våra liv.

Mitt under intervjuns andra dag med Schefvert kommer Claes Hellgren förbi. Han har åsikter om spelet mot Ryssland dagen före.

- Fast jag ska inte säga vad du ska göra, avslutar Hellgren.

Men det är just det Hellgren gör några timmar senare som tv-expert i slutet av matchen mot Kroatien. Han dömer ut Schefvert totalt för att han inte tar in en extra utespelare i sista anfallet.

- Det får stå för honom, han vet ju inte hur vi tänker, säger Schefvert, utan att försöka hitta en bra glosa för att lätta upp stämningen"

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll