Grönholm går på knock i Värmland

SPORTBLADET

Boxningsträningen ska göra finländaren till rallymästare

Foto: Jimmy wixström
se upp Den flygande finländaren Marcus Grönholm ska gå på knock i de Värmländska skogarna. Främsta utmanare i Svenska Rallyt är Petter Solberg och Sébastien Loeb.

HAGFORS

Han laddar upp inför sina rallytävlingar med att träna boxning.

Från och med i dag har finländaren Marcus Grönholm för avsikt att köra för fullt när Svenska rallyt avgörs i Värmlandsskogarna.

- Vi går på knock, det räknas inte att vinna på poäng, säger Grönholm som eventuellt kan fira sin 38:e födelsedag på söndag som segrare i rallyt.

Marcus Grönholm är tillsammans med de två senaste årens världsmästare fransmannen Sébastien Loeb och norrmannen Petter Solberg de som det pratas om har vinstchans på förhand.

Solberg vann i Sverige i fjol, Loeb som förste icke nordbo 2004 och dessförinnan vann Grönholm två år i rad.

- Jag vet inte om någon annan kan blanda sig i detta, säger Grönholm men nämner även landsmannen Mikko Hirvonen som en outsider.

Match i ringen

1998 inledde Grönholm samarbetet med sin mentale tränare Christoph Treier. I dag är Christoph även Marcus fystränare och bland annat den som infört boxning på träningsschemat.

- I början av 2001 började jag med boxningen och under de flesta rallyveckor tränar vi tre till fyra pass.

Det har faktiskt gått så långt att Grönholm planerar för sin första riktiga match i ringen. En finsk journalist har utmanat honom och Marcus har tackat ja.

- Det var riktigt nära att det blev av i höstas, men det är ännu aktuellt.

Han har haft några bra sparringpartners de senaste åren. Bland annat var kocken i hans förra stall, Peugeot, erfaren boxare.

- Jag tror han blev Europamästare 1995 i 57-kilosklassen. Han lärde mig mycket om teknik och försvar. Om jag ska gå en match så behöver jag träna en del på tekniken, fördelen är att jag har långa armar, säger Grönholm och skrattar.

Han är glad och avslappnad inför starten i årets Svenska rally. Bytet från Peugeot till Ford verkar ha gjort honom gott.

- Det är en ny utmaning och har blivit en nytändning. Jag hade en liten downperiod i Peugeot. I början fungerade det bra i teamet, men när det blev problem så kom de som drev teamet med en del kostiga idéer, säger Grönholm.

Maximal attack

Och starten i den nya bilen är inte att klaga på. Grönholm vann Monte Carlo-rallyt före Loeb, Petter Solberg tvingades då bryta och är ute efter snabb revansch.

- Det är maximal attack som gäller. För mästerskapets skull gäller det för mig att få till en bra tävling, säger Solberg.

Han var ett enda stort leende efter gårdagens sista träning, det som kallas shake down.

- Vi har byggt om bilen och fått till den perfekt. Det har inte känts så här bra på ett par år på en shake down.

Solberg kommer precis som vanligt att ha ett massivt stöd i Värmlandsskogarna under helgen.

- Jag har väldigt bra stöttning här i Värmland, säger Solberg som är gift med Torsbytjejen Pernilla Walfridsson.

Det faktum att du tvingades bryta i Monte Carlo, påverkar det dig nu när det är på poängjakt?

- Så här lite, säger Solberg och måttar upp några millimeter mellan fingrarna. Men det är lätt hänt att få ett hjul utanför vägen och då kan det snabbt ta slut.

Sébastien Loeb har förstås även han vittring på segern.

- Det var en skön känsla att vinna här för två år sen och jag kommer att försöka upprepa segern. Men det kan bli så att Grönholm och Solberg är alldeles för snabba och då är det viktigast för mig att ta poäng och inte göra några misstag, säger Loeb.

Så nu återstår att se om Grönholm han få en in praktsmäll som kan knocka konkurrenterna.

Slaget om Värmland

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport