HÄR PUSSTAR HJÄLTEN UT

SPORTBLADET

Guldhjälte 2: Jag har drömt om det här hela livet

Foto: Den store matchvinnaren, Nicklas Lidström, gratulerades av frun Annika med en stor guldkyss. Även Henrik Lundqvist firade med sin flickvän medan Mats Sundin tog sig tid att skriva autografer på Aftonbladets guldlöp. Ovan: Daniel Tjärnqvist, Kenny Jönsson, Fredrik Modin, Daniel Alfredsson, Per-Johan Axelsson och Henrik Zetterberg.

TURIN

Guldhjälten Nicklas Lidström firade i natt med familjen och kompisarna i Tre Kronor på restaurang Gufo Bianco i Turin.

Nu har han fått sin revansch för nederlagen i World Cup och OS 2002.

- Ja, det här var riktigt skönt, säger Nicklas Lidström.

Nio sekunder in i den tredje perioden avgjordes OS-finalen. Mats Sundin passade tillbaka pucken till blålinjen där Nicklas Lidström laddar rejält.

Ett direktskott.

Ett klassiskt och rejält direktskott.

Nicklas Lidström får en mycket bra träff och pucken sitter högt i målet bakom Antero Niittymäki.

Målvakten hinner inte reagera på Lidströms projektil.

Lidström jublar och omfamnas snabbt av Mats Sundin och Peter Forsberg.

Klassisk trio

En trio klassiska svenska hockeyhjältar jublar åt det som ska visa sig blir OS-turneringens sista mål.

- Direktskott, det här är ju något man tränar på varje dag. Det vi hade pratat om inför matchen var att skjuta högt på honom. Han brukar släppa lite skott när de går högt och jag såg en öppning. Det var en bra träff, säger Nicklas Lidström.

I och med målet och segern mot Finland har Nicklas Lidström nu vunnit Stanley Cup, VM och OS. Just nu är det bara 17 spelare i världen som lyckats med den bedriften.

- Det här har jag drömt om i hela mitt liv. Tänk att få göra det avgörande målet i en OS-final - det är inte så vanligt att en back får göra det. För mig är ett OS-guld mycket värt - samma värde som Stanley Cup-segrarna, säger Nicklas Lidström.

Eftertraktad klubba

Många ville ha Nicklas Lidströms guldklubba. Men Lidström säger nej. Den kommer att bli en raritet i Lidströms prissamling i villan utanför Detroit.

- Alla har rivit och slitit i den, men jag har sagt nej till alla som velat ha den. Klubban ska hem och den ska få pryda någon bra plats i mitt hem. Var vet jag inte än, säger Nicklas Lidström.

I går kväll firade han med övriga spelare och släkt och vänner i centrala Turin. Hans söner tittade stolt på pappa, som denna eftermiddag sköt Tre Kronor till OS-guld och svenska folket till ett glädjerus som inte setts sedan den varma sommardagen i USA 1994.

- Nu ska vi njuta av det här ett tag, men snart väntar vardagen igen.

Tomas Ros