Motorlistan

SPORTBLADET

... men Anna Andersson

Foto: Tomas Engström ligger tvåa.

1 (-) Motorfest på Mantorp

STCC:s tredje lopp körs i helgen – och det avgörs på Mantorp Park. Det brukar betyda spänning och action. Dessutom avgörs SLC (Svenska Långdistans Cupen), JTCC (juniorerna), det är seriepremiär för Camaro Cup med gästande Björn Wirdheim och i Carrera cup kör Tony Rickardsson som tog sin första pallplacering på Karlskoga. Totalt ligger han fyra, Daniel Haglöf leder före Cralle Lindholm.

– Tony ser ut att börja få fart så det blir hårt i fortsättningen, säger Fredrik Ros, fjolårsvinnaren av Carrera cup.

STCC leds av Thed Björk, två poäng före Tomas Engström.

2 (2) Stefan Everts

Självklart vann belgaren i Italien också. Han är överlägsen i VM-ledningen, nästan 100 poäng före landsmannen Kevin Strijbos. I Italien tog Belgien de fyra främsta platserna, Everts vann båda loppen. I helgen är det dags för Storbritanniens GP och Stefan Everts som satsar på att ta sitt tionde VM-guld är naturligtvis favorit. Bäste svensk är Jonny Lindhe, 27:a totalt, som inte tagit några poäng i de två senaste tävlingarna. Eurosport 2 söndag

kl 14.00 och 17.00

3 (-) Renault

Leder F1-VM överlägset och ser om stallet inför nästa säsong. Nu har de något överraskande förlängt kontraktet med Giancarlo Fisichella med ytterligare ett år – 2007.

Enligt flera olika tidningar kommer den andra förarplatsen att tas av en finländare – antingen McLaren-Mercedes Kimi Räikkönen eller testföraren Heikki Kovalainen. Den sistnämnde spås bli näste store stjärna av stallchef Flavio Briatore.

4 (7) F1-skvaller

Det snackas om att:

... Jacques Villeneuve hoppat av förarföreningen GPDA i protest mot Michael Schumacher.

... Michael Schumacher vill stanna ytterligare två år hos Ferrari.

... David Coulthard har bett J-P Montoya om ursäkt sedan han kallat honom för en schimpans. Bakgrunden är en incident under loppet på Silverstone.

5 (-) 24-timmars

I helgen avgörs de båda klassiska dygnsloppen, tyska Nürburgring och franska Le Mans.

Med på startlinjen i Tyskland finns 230 bilar och 780 förare – det gör loppet till världens största biltävling. Svenskar att hålla koll på är Carl Rydquist, Anders Levin, Martin Morin och Peter Thelin, bilen är en Porsche 911 GT3 Cup.

Le Mans sänds på Canal + sport, lördag kl 16.00, Nürburgring, DSF lördag kl 14.30.

6 (5) Svenskt i korthet

... Alx Danielsson och Comtec Racig kör World Series i Turkiet i helgen. Tävlingen avgörs på F1-banan Istanbul Park. Efter tre tävlingar ligger han åtta.

... Patrik Flodin och Maria Andersson är det enda helsvenska ekipaget i rally Tröndelag. Svensken gör sin första WRC-start.

... Jimmy Jacobsson fick punktering i Porsche Michelin Super Cup på SIlverstone.

7 (-) F1-tester

I veckan har:

... alla stall utom Super Aguri testat. Flest, sju team, höll till på Monza.

... Ferrari testade aerodynamiska inställningar inför loppen i Nordamerika och Felipe Massa var överlägsen i onsdags.

... Hondas Jenson Button har haft motorproblem.

... Renault har testat däck och set-up.

Motorlistan

8 (-) MotoGP

Kataluniens GP och räkna med MC-fest i Spanien. Italienaren Valentino Rossi vann senast i Italien och satsar nu på att bli den andra föraren att ta över 2?000 poäng. Mick Doohan, 2?298, är den ende hittills. Rossi har än så länge 1 982 poäng, 65 av dem har han tagit i år och han ligger femma i VM. Leder gör Loris Capirossi. Eurosport söndag kl 13.30

9 (-) Kenneth Hansen

Svensken gjorde en av sina bästa lopp någonsin när han vann EM-deltävlingen i Österrike. Lasse Larsson hade poleposition och tog täten, men på det sista varvet tryckte sig Kenneth Hansen förbi i en snäv kurva. Efter fyra av elva deltävlingar av EM i rallycross leder Kenneth Hansen, 70 poäng, före Lars Larsson, 66.

10 (-) Trassel i USA

Det har hänt mycket i Champ Car. Mario Dominguez har sparkats från Forsythe och AJ Allmendinger lämnar RUSport. Allmendinger ersätts av förre F1-föraren Cristiano Da Matta och Dominguez av Allmendinger. Förloraren är Dale Coyne Racing som när Da Matta nu lämnat teamet saknar en förare.

Motorstopp:

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport