Femteplats för Mathias Fredriksson i OS-genrepet

SPORTBLADET

Norsk seger i Davos

Sista världscuptävlingen före OS.

Då fick Mathias Fredriksson beskedet han ville ha.

Han slutade femma i Davos klassiska 15-kilometerslopp – och han fick svar på att kroppen snart är ifatt efter höstens problem.

– När Mathias är helt hundraprocentig så vinner han, säger assisterande förbundskaptenen Joakim Abrahamsson.

Frågan om när Fredriksson kan vara ”helt hundraprocentig” väntar fortfarande på ett svar. Men söndagens OS-genrep visade att vägen dit varken är så lång eller så krokig som den var för bara någon månad sedan.

I Davos var Fredriksson 29 sekunder bakom segrande norrmannen Jens Arne Svartedal, men upp till tvåan Martin Tauber, Österrike, och trean Vincent Vittoz, Frankrike, skiljde bara drygt åtta respektive fem sekunder.

Fredriksson tog sin näst bästa placering hittills i vinter, han hade sedan tidigare en fjärdeplats från Canmore, Kanada, i slutet av december, och efteråt talade landslagstränaren Joakim Abrahamsson om ”kvitton”.

– Det är ju såna som vi vill ha inför OS.

Och det var ett sånt som de fick.

På rätt väg

Sett till träningsmängd har Fredriksson fortfarande inte hämtat igen allt det som han tappade under hösten. Det var då som han låg sjuk och övertränad efter att ha drabbats av twar före VM i Tyskland på våren.

Hur många träningstimmar som gick förlorade vågar Fredriksson inte räkna på. Däremot har han och landslagsledningen räknat dagar och veckor fram till OS.

Ekvationen kan i slutänden gå ihop.

– Mathias har jobbat hårt för att hinna ikapp igen, och vi har känt att han är på rätt väg, säger Abrahamsson i telefon till TT.

– Nu återstår det en vecka till OS. En vecka till att släppa upp formen på. Nu kan det här bli riktigt spännande.

Brink en missräkning

Målet för det svenska längdlandslaget är fortfarande sex OS-medaljer, och det flesta chanserna för både herrar och damer finns i sprint.

– Men även på de traditionella distanserna har det börjat att röra på sig, säger Abrahamsson och tänker bland annat på Anders Södergrens andra plats i världscuploppet, 15 km klassiskt, i Oberstdorf den 21 januari.

På söndagen var Södergren näst bäste svensk med sin elfteplats. Johan Olsson slutade tolva, och både han och Södergren hade drygt 51 sekunder upp till täten.

Enda stora missräkningen var Jörgen Brink på 47:e plats, 2.07 efter segrande Svartedal.

Thobias Fredriksson avstod helt från helgens tävlingar eftersom han inte blivit kvitt en förkylning.

– Vi vill inte chansa med honom så här tätt inpå OS, säger Abrahamsson.

Är det någon fara?

– Det hoppas vi att det inte ska vara. Han kände sig bättre idag än i lördags.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM