Ryssland vann Euro Hockey Tour

SPORTBLADET

2–1 mot Tre Kronor i VM-genrepet

Först klarade han gallringen i truppen till hockey-VM.

Sedan kom första landslagsmålet.

Och migränen.

Nicklas Bäckström, 18, har haft mindre omtumlande kvällar än den under Euro Hockey Tour-finalen mot Ryssland (1–2).

Det första, och historiska landslagsmålet, kom efter 11.07 av den andra perioden, i Brynästalangens femte landskamp i karriären. Ett par minuter tidigare hade Jevgenij Malkin gett Ryssland 1–0, på superstjärnan Alexander Ovetjkins förarbete. Men Bäckström låg på egen hand bakom kvitteringen.

Först trängde han sig in framför Alexander Charitonov mitt i den ryska försvarszonen. Sedan höll han undan, skapade utrymme och vräkte sig fram till 1–1 bakom målvakten Sergej Zvjagin.

Firandet blev försiktigt – och kortvarigt. Fyra minuter efter Bäckströms mål gjorde Ryssland 2–1 genom Danis Zaripov. Så dags hade Bäckström redan drabbats av migrän och försvunnit från isen.

Den tredje perioden följde han från Globens inre. Ett Globen som redan innan Bäckström försvann ekade tomt och misslyckat med bara 4825 åskådare.

Framtidens stjärnor

För den som ville se en glimt av ishockeyns framtidsnamn var EHT-finalen annars en möjlighet:

Där fanns Alexander Ovetjkin, 20 – trea i NHL:s poängliga under sin debutsäsong i Washington (106 poäng) och den givne fixstjärnan i Rysslands VM-lag.

Där fanns Jevgenij Malkin, 19 – ansedd som en av Europas bästa och en nyckelspelare både i OS i vintras och VM ifjol.

Och så Bäckström, 18 – en spelare som ännu inte fått samma rubriker, men också en spelare som bit för bit tar sig närmare strålkastarskenet.

Det som saknas i fysik, har Bäckström igen i funktionell teknik. Det som saknas i explosivitet, tar han igen med kreativitet.

Landslagsveckan i Globen har gett goda Bäckström-besked.

– För varje match så har han växt in i det, han har ju redan det mesta, sade förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson efter matchen mot Finland i lördags.

Ändrade planer

När Gustafsson på måndagen bantade sin landslagstrupp från 28 till 26 namn fanns Bäckström fortfarande kvar, som en del av Tre Kronor och med en biljett till Riga i näven.

Med sig till VM tar Gustafsson nu en spelare mer än planerat – på grund av osäkerheten kring Jörgen Jönssons skadade knä.

Av de 26 namnen får maximalt 23 anmälas till lördagens VM-premiär mot Ukraina. Därefter får ytterligare två spelare anmälas efter de första tre matcherna, till den andra gruppspelsfasen.

Tre Kronors VM-trupp är hittills utan storstjärnor. En av de främsta är Kenny Jönsson, Röglebacken som på måndagen var Sveriges bäste i en i övrigt smått avslagen finalmatch