Sportbladet

Anna Sjöström klackade Sverige till semifinal

SPORTBLADET

Tystade 25 000 engelsmän

Blackburn

Hon hörde inget jubel - och blev rädd att hon blivit avblåst för offside.

Med även tystnad kan tala.

Anna Sjöströms klack tystade 25 000 engelsmän - och tog Sverige till EM-semifinal tack vare 1-0 mot England.

Målet som blev Sveriges räddning kom redan efter 2.18 av den första halvleken, i ett läge där svenskorna behövde något som kunde trassla upp nervknutar och ge en livlina till semifinalavancemanget.

Sekunderna före hade Ewood Park i Blackburn vibrerat och dånat, gungat till ljudet av drygt 25 000 åskådare, sida vid sida. England hade chans att gå vidare, Sverige stod inför risken att misslyckas.

Då kom målet som gav Sverige smakstarten.

Therese Sjögran slog en hörna från vänster. Bollen touchade en engelsk försvarare vid den första stolpen, studsade snett på Katie Chapman - och rakt in till Anna Sjöström.

Där, på mållinjen framför Rachel Brown, klackade Sjöström in 1-0 för Sverige - och sträckte armarna i luften. Sedan tvekade hon.

- Det var nån som sa "var det offside?", säger Sjöström efteråt.

- Och jag tänkte "varför är det ingen som jublar". Men sen kom jag på att det kanske inte var så konstigt.

Tvungna att vinna

England hade knuffats tillbaka, de engelska fansen slutade sjunga - och Sverige var på väg att göra det som inte var självklart efter de två första gruppspelsmatcherna.

I och med de båda oavgjorda resultaten mot Danmark (1-1) och Finland (0-0) var svenskorna piskat att vinna mot engelskorna om man inte för första gången skulle slås ut i gruppspelsfasen i ett EM.

Men England var inte knäckt.

Innan den första halvleken hade engelskorna hunnit nicka en boll i ribba (Faye White) och haft en boll som smet utanför ett övergivet svenskt mål (Eniola Aluko, som träffades i huvudet av en undanrensning från målvakten Hedvig Lindahl).

Sveriges bästa chans utöver målet var när Hanna Ljungberg var på väg igenom på en djupledsboll från Victoria Svensson, men Faye White höll emot och glidtacklade undan till hörna.

Tog kampen

I den andra halvleken fick det svenska mittfältet en mer defensiv prägel när Frida Östberg byttes in för att vinna bollar och begränsa utrymmet för spelfördelaren Kelly Smith. Östberg kom in i den 54:e minuten i stället för Caroline Seger, som belastats med en varning tidigt i första halvlek.

Sverige tog kampen och vann - tack vare den tidiga klacken som tystnade England.

I och med att Finland överraskande slog Danmark blev Sverige också gruppvinnare, vilket innebär att de möter tvåan i grupp B i semifinalen. Det blir sannolikt Norge eller Frankrike.

Men så långt som till torsdagens match hade Sverige - och Anna Sjöström - inte börjat fundera just efter lördagens slutsignal.

Sjöström hade fullt upp med att smälta sitt viktigaste mål i karriären.

- Jag försökte bara att skarva den vidare, säger hon.

- Att den gick in... kändes fantastiskt.

Jakob Sillén/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet