Wahlberg: Ett krigande landslag med ett hjärta som vägrar att sluta slå

Foto: Deppa inte, tjejer – ni är hjältar.
SPORTBLADET

Spelarna fick ingen VM-plats.

Men de gav Sverige ett landslag att älska.

Det är bara att tacka för festen.

En seger mot Vitryssland hade varit det perfekta slutet. Från att ha varit uträknade efter förlusten i premiären till att pressa OS-tvåan och guldfavoriten ända fram till slutsignal i en kvartsfinal. Svenskorna förtjänade en plats i VM efter den osannolika kvällen i Pévèle Arena.

Ändå fick de ingen. Men de gav Sverige ett nytt landslag att älska.

Dramat jag aldrig glömmer

Det är inte matchen mot Vitryssland folk kommer att komma ihåg. Det är ett krigande landslag med ett hjärta som vägrar sluta slå. Det är glädjen efter Rysslandsbragden och det är känslorna efter kvartsfinalavancemanget.

Men mest kommer vi att minnas en förlust.

Dramat mot Frankrike hade allt. Utom ett lyckligt slut. Men om det här landslaget inte redan hade spelat sig in i svenska folkets hjärtan gjorde de det då. Nivån som Sverige höll och viljan som aldrig föll kommer att leva kvar hos mig länge.

Det var nära att det räckte hela vägen. Men det är inte nu det här landslaget ska vara som bäst. Sverige har väntat i 26 år. Vi kommer inte att behöva vänta lika många till. De här tjejerna har visat hela Europa hur bra de är redan nu. I nästa EM är de ännu bättre.

Louice Halvarsson kommer inte störas av en gammal skada. Ashley Key kommer inte att vara en nykomling och Farhiya Abdi kommer inte att vilja missa festen. Dessutom finns flera andra unga spelare som knackar på dörren till landslaget – och succén gör att fler kommer att banka på den i framtiden. Det är kanske det viktigaste av allt, och det är något för de svenska tjejerna att vara stolta över.

Sagan har bara börjat

De har inte bara stämplat fast Sverige på Europas basketkarta, de har också ökat chansen för att nya Eldebrinkare och Egnellare kommer in.

Jag har aldrig gillat en saga med ett dåligt slut. Det är tur att det svenska basketlandslaget bara har börjat sin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket