Storförlust – nu missar Sverige VM

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”De har gjort en enorm insats och ska hålla huvudet högt”

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
Elin Eldebrink kämpar mot det vitryska försvaret.

Lika bra som Sverige var mot Frankrike i går – lika bleka var de mot Vitryssland i dag.

Efter storförlust, 48–69, står det klart att det inte blir något VM-spel.

– Det känns tungt, tråkigt och ledsamt, säger Louice Halvarsson till Sportbladet.

Bara 16 timmar efter urladdningen mot Frankrike ställdes Sverige inför en ny tuff match mot Vitryssland, tia på FIBA:s världsranking.

Svenskorna öppnade starkt men hade inte energi nog att hålla uppe spelet och föll ihop totalt.

– Vi var så jävla taggade och det kändes bra i början. Men när de fick ledningen var det som att alla fick panik och blev frustrerade och började skrika på varandra. Det blev kaos. När de drar igång med 15 poäng är det svårt att komma ikapp. Det är tråkigt, jag hade verkligen sett fram emot den här VM-platsen, säger Louice Halvarsson till Sportbladet.

– De ändrade till zonförsvar efter fem minuter och vi spelade inte alls bra mot zon i dag, säger Frida Eldebrink till TV10.

Stjärnguarden var som vanligt nyttig med elva poäng och åtta returer – men vitryskorna gjorde ett bra jobb med att få henne ur balans.

”Eldebrink märkbart frustrerad”

– De försöker ta bort mig, jag har ju gjort jättemycket poäng i de andra matcherna. De la sin energi på det och vi hittade inte skotten vi ville ha, det blev krampaktigt och svåra avslut, säger Eldebrink.

Och statistiken ger henne rätt. Sverige satte bara 19 av 66 skott vilket ger svaga 28,8 i effektivitetsprocent.

TV10:s expert Per Stümer tyckte att Frida Eldebrink såg märkbart frustrerad ut:

– Vem skulle inte vara det? Hon har spelat jättebra men när det är sista chansen att gå till VM så fungerar det inte. Vitryssland gjorde en av sina bästa matcher i turneringen, säger han.

Och fortsätter:

– Frida inledde starkt i första halvlek men tröttnade i andra. Vitryskorna koncentrerade sig på henne, och det är inte svårt att ta bort en tjej, men då måste någon annan kliva fram. Den hjälpen fick inte Frida. Hon kände nog att "det här måste jag göra själv" trots att hon hade två eller tre spelare på sig, säger Stümer.

Sverige missar VM

Hade Sverige vunnit hade man säkrat en biljett till VM nästa år. Nu får man i stället rikta in sig på att slåss om sjundeplatsen mot Italien. Och därefter kvala till nästa EM i Rumänien/Ungern 2015.

– Förlusten i går var väl tyngre eftersom det var så pass jämnt. Men det är fortfarande oerhört tungt. Men det är match i morgon igen och vi får försöka släppa det här och sluta sjua, säger Elin Eldebrink till Sportbladet.

– Nu har vi spelat ett EM och ska förhoppningsvis spela ett om två till så det är bara att ta med erfarenheten och lära av det här, fortsätter hon.

Trots förlusten var förbundskaptenen Lasse Johansson full av beröm över de svenska basketdamernas insats:

– De har gjort ett sagolikt jobb. Vi kom hit med målsättningen att gå vidare från första gruppen men tog oss vidare till de sista dagarna och har slagits om en VM-plats. De har gjort en enorm insats och ska hålla huvudet högt, säger Johansson till TV 10.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN