Kolliderade - när han körde i 400 km/timmen

Dragracingsföraren Jonnie Lindberg i svår krasch

När motorn exploderade fanns det inte mycket John Force kunde göra.

Istället kraschade han in i sin svenske konkurrent.

– Jag såg småbitar komma flygande från hans kaross sedan kom även bilen, säger Jonnie Lindberg.

Den svenske dragracingföraren tävlade säsongens andra deltävling i det amerikanska mästerskapet NHRA. Svensken vann den första elimineringen mot Bob Tasca III trots att fästet släppte.

—Det är gånger som denna, som jag tror jag har en stor fördel av att ha så mycket erfarenhet av att köra bil på frusna sjöar hemma i Sverige, säger Lindberg.

I den kvartsfinalen ställdes han sedan mot John Force, 16-faldig mästare i klassen Funny Car. Amerikanen tog starten och drog ifrån svensken.

Jonnie Lindberg i svår kollision

Strax före mållinjen exploderade John Forces motor, biten slets i bitar och han tappade kontrollen över den. Den fortsatte in i svenskens körfält och kollisionen var oundviklig.

—Jag såg bitar av hans kaross komma flygande och sen kom även bilen. Jag girade hårt och försökte undvika att krocka, säger Jonnie Lindberg.

Hastigheten var hög och det flög delar av båda bilarna som fick stora skador.

– Vi körde båda en bra bit över 400 km/h över mållinjen. Hade jag inte lyckats svänga undan, hade det kunnat gå så mycket värre, förklarar Jonnie som tog sig ur sin bil efter ungefär 20 sekunder.

Bara skrot kvar av bilen

68-årige John Force blev kvar något längre i sin bil och fördes till sjukhus, men kunde återvända till banan senare under kvällen för att gratulera sin dotter som tog hem segern i tävlingen.

Lindberg klarade sig utan skador, men svensken behöver nu bygga en helt ny bil. Ingenting återstår av den gamla efter den otäcka kollisionen.

—Jag åker till verkstan redan nu på tisdag och börjar. Vi kommer behöva bygga en helt ny bil från grunden. Allt på den gamla är skrot, säger Jonnie Lindberg.

– Det blir tufft, men jag kommer inte ge mig förrän den är klar.

Nästa deltävling avgörs i Florida den 15–18 mars.

Följ Jonnie Lindbergs jakt på titeln i NHRA - guide till alla datum och tävlingar

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.